REKLAM ALANI

KHA HABERLER

İngiltere Büyükelçiliği’nden EGSD’ye Brexit ziyareti

Avrupa Birliği ile anlaşmalı ayrılma görüşmelerini sürdüren İngiltere, özellikle İngiltere’ye ihracat yapan sektörlere süreç hakkında bilgi vermek için, İngiltere Büyükelçiliği nezdinde Ege Giyim Sanayicileri Derneği’ne (EGSD) ziyaret gerçekleştirildi.

İngiltere Büyükelçiliği’nden EGSD’ye Brexit ziyareti
İngiltere Büyükelçiliği Brexit Bölüm Başkanı Paul Creary, Ticaret Ateşesi David Machin, Brexit Politika Yetkilisi Richard Cox, İngiltere İzmir Konsolosluğu Ticaret ve Yatırım Müdürü Güliz Kıymaz ve Brexit Politika ve Program Yetkilisi Seyfi Özmay’dan oluşan heyet, EGSD dernek merkezinde EGSD üyelerinin sorularını yanıtlarken, olası senaryolar hakkında hazır giyim sektörü temsilcilerine bilgi verdi.
Toplantıda konuşan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, İngiltere’nin tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri için çok önemli olduğunu vurguladı. Kendi sektörleri adına Almanya’dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkenin İngiltere olduğunu hatırlatan Ertuğrul, “Türkiye geneline tüm sektörler açısından 2018 yılı için İngiltere’ye ihracatımız 2 milyar 25 milyon dolar. Ege Bölgesi olarak ise 116 milyon dolarlık bir ihracat hacmimiz mevcut. 2019 yılının İlk 4 ayına bakarsak Türkiye İngiltere’ye, yine tüm sektörler açısından, 465 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmış durumda. Dolayısıyla son derece önemli bir ülke ve Brexit sürecindeki belirsizlik özellikle cari fazla veren sektörümüzde endişe yaratmıyor değil” diye konuştu.
Brexit süreci 31 Ekim’e kadar devam
Avrupa Birliği ile İngiltere’nin ayrılığının anlaşmalı mı anlaşmasız mı olacağı noktasında belirsizlik olduğunu söyleyen İngiltere Büyükelçiliği Brexit Bölüm Başkanı Paul Creary, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için İngiltere Parlamentosu’nun bu anlaşmayı onaylaması gerektiğini söyledi. Bu onay alınamadığı için AB tarafından ayrılık tarihinin 31 Ekim’e kadar uzatıldığını belirterek, ilk seçeneğin anlaşmalı olarak ayrılmak olduğunu, tüm çabalarının bu yönde olduğunu belirtti.
İkili ticaret anlaşmasının yüzde 90’ı tamam
İngiltere’nin İlk 20 ticaret partneri arasında Türkiye’nin de yer aldığını ifade eden İngiltere Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi David Machin, “Türkiye, hem NATO bünyesinde hem de ikili ilişkiler anlamında İngiltere’nin önemli bir dostu ve müttefiki. Bu amaçla bu süreçten özellikle ikili ticari ilişkilerinin zarar görmemesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu ziyaret de o kapsamda yapıldı. Hem sizleri süreç hakkında bilgilendirmek, hem de sizlerin düşüncelerini almak için sizi ziyaret etmek istedik” dedi.
Ticari ilişkilerin aynı tempo ile devam etmesi için iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın da mümkün olduğunu ve bu konuda çalışıldığını söyleyen Machin, “Gümrük Birliği kıstaslarını Serbest Ticaret Anlaşması’na taşıyarak ticarette bir aksaklık olmaması üzerine çalışıyoruz. Bu anlaşma kriterlerinin yüzde 90’ı tamamlandı. Brexit’ten hemen sonra bu anlaşmayı hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.