REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Gülay KARAOĞLU -KORONA KAPANI- II

KAYA HABER AJANSI Okurlarıma Merhaba

KORONA KAPANI- II

Birkaç gün önce çok sevdiğim, üniversite hazırlıktan bugüne dostluğunu benden esirgemeyen bir arkadaşımın kardeşinin vefat haberiyle yıkıldık. Korona kapanına bir canımızı daha vermiştik. Gencecik bir can… Umulmayacak bir zamanda virüsün kapanına yakalanmıştı… 

Bazı olayları, yaşamın içinde engellemek elimizde değildi. Ve Kapanında bizi esir alırken, hareket kabiliyetimizi de kısıtlıyordu. Kapana yakalanıp kurtulanların net nasıl bu virüsle baş ettiği, kurtulanların tekrar yakalanıp yakalanmayacağı, hala tartışılıyor.  Haberleri dinlerken Virüs ’ün Ordu’ya, Samsun’a yayılması tabi ki İstanbul’dan köyüne giden kişiler tarafından olmuştur diye düşündüm. Hala başkalarını düşünmeden davranan insanların arasında yaşıyoruz. Ne üzücü değil mi?

Buna rağmen İstanbul’da kamu kurumların dezenfektasyon işlemlerine uyarak, şehir içi taşıtların kurallar doğrultusunda kontrollü bir biçimde yolcu alması beni biraz rahatlattı. İstanbul kurallarına uyuyor. Kamu kurumları da.

Çalışanlar maske ve dezenfektasyon koşulları altında çalışıyor. İstanbul’da herkes önlemini almış. Ama ya bilinçsizce köylerine gidip ev ziyaretlerine gidenler… Kendilerini 14 gün karantinaya alması gerekenler o bilinçte mi acaba… Taşıyıcı olanlar.. Diğer illere virüsü bilinçsizce taşıyanlar inşallah yaptıklarının farkına varırlar..

Tüm bu yoğunlukların, giden canlarımızın arkasından ağıtlarımız devam ederken geride yaşamı bir şekilde devam ettirmek te gerekiyor…

Kapana kısıldığımız anda ve andan sonrasında yaşamlarımızı nasıl sürdürebileceğiz. Sürdürülebilir sağlıklı kalkınma nasıl olur… KORONA KAPANI ile beraber kelimeler, projeler, isimler birçok tanımlamada artık “SAĞLIKLI “, ifadesi daha güçlü yerini alacaktır.

KORONA KAPANI ÖNCESİ VE SONRASI OLARAK yaşamlarımız yeniden şekillenecek galiba… Çünkü artık umulmadık anda ortaya çıkabilecek salgınların, virüslerin hayatımızı engelleyebileceğini artık daha net biliyoruz.

Bu yüzdende Yaşamlarımızı daha kontrollü sürdürüp, spor, beslenme, hareket ve motivasyon konusunda tabi ki daha dengeli yolumuzu bulmaya çalışacağız.

Tüm yukarıda anlattıklarımın ışığında SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIKLI KIRSAL KALKINMA’nın önemi iyice artmıştır…

Korona Kapanı varlığın ve yokluğun çok kısa sürede döngüler oluşturabileceğini, kâinatta aslında hepimizin küçücük noktalar olduğumuzu hissettirmiştir. İçimizdeki inanç tohumları bizi belki biraz rahatlatacak, dualarımız ve inanışlarımız, iç sıkıntılarımızı yok edecek olsa da bizi yaşama bağlayan hedeflerimizin sürdürülebilirliği bizi motive edip, hayata bağlayacaktır.

Bu yüzdendir ki karanlık güçler kendi planlamalarını yaparken bizlerinde yaşamak için planlar yapmamız gerekmektedir. Sağlıklı, sürdürülebilir, Mini-Eco Kırsal kalkınma adından da anlaşılabileceği gibi kendi küçük işletmelerimizi kendi bahçemizde oluşturmamızdır.

Sağlıklı aileler, sağlıklı anne-baba ilişkileri içinde sağlıklı nesiller yetiştirirken, Korona Kapanı’nın neden olduğu anxiety v.b semptomların da Sağlıklı, Sürdürülebilir Mini-Eco Kırsal Kalkınma çalışma aktivitelerinde azalacağı ve endişe içinde yaşayan insanlar için bu hareketliliğin bir nebzede olsa yaşama nedeni oluşturacağı bir gerçektir.. 

Korona sonrası yaşamak için nedenlerimizi belirlemek ve o nedenler içinde sağlıklı bir şekilde hayatlarımızı sürdürecek ortamları da yeniden şekillendirmemiz gerekecektir.

Eskiden olduğu gibi, annelerimizin, babalarımızın, dedelerimizin yaptığı gibi çalışmaktan, toprağa dokunmaktan korkmayarak, eğilmekten, diz kırmaktan korkmayarak, elimize çapayı almaktan korkmayarak, bulduğumuz her toprak parçasını işlemekten korkmayarak, üreterek, çalışarak doğal, sağlıklı yaşamı sürdürebilmemiz gerekmektedir. 

KORONA KAPANI bize SAĞLIKLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR MİNİ ECO - KIRSAL KALKINMA’nın desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha göstermiştir.  

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Sözü de yıllardır üzerinde çalıştığım ve birçok kez ilgili yerlere sunduğum halde ilgisizlik ve ben merkezci tutumlar nedeniyle görmezden gelinen projelerimin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır…

Doğa kurallarına uygun işletildiğinde canlanır, yaşam bulur.  Bulduğumuz her tohum parçası, bir hazinedir.  Bir ülkenin Ekonomik kalkınması ancak ve ancak dışa bağımlı olmayan bir üretim mekanizmasından geçer..

Sağlıklı Mini-Eco doğal ürünlerin paketlenmesi, satılması, pazarlaması da projenin ayrı bir noktasında yerini almaktadır. Bunu daha sonraki yazımda anlatacağım…

Korona Kapanı bize göstermiştir ki, TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ SAĞLIKLI BİREYLERİN VAR OLABİLECEĞİ TOPLUMLAR İÇİN EN ÖNCELİKLİ ÜRETİM EKONOMİSİNİ OLUŞTURUR.

Kırsal toprakları Türkiye’ninki kadar verimli olan bir ülkede elimize geçen her tohum tanesi üretim için artık ALTIN BİR NİMETTİR.

Tüm bunları baz alarak, kapımızın önünde yer alan en küçük toprak parçası da bu altın nimeti değerlendirebileceğimiz en değerli, sağlıklı, doğal altın madenidir.   

 

Araştırmacı/Yazar


Gülay KARAOĞLU


Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.