REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Vatandaş ucuz elektriğe hücum etti

Sınırın 133 TL’lik aylık elektrik faturasına inmesinden sonra son 5 ayda 600 bin kişi elektrik dağıtım şirketini değiştirdi. Farklı firmaya giden abone sayısı 1.1 milyonu geçti.

Vatandaş ucuz elektriğe hücum etti
GSM ve internette olduğu gibi elektrikte de dağıtıcı şirket değiştirmek mümkün olunca ve serbest tüketici limiti son düzenlemeyle 133 liraya inince başka dağıtım firmasına giden abone sayısı adeta patladı. Vatan Gazetesi’nden Ufuk Şanlı’nın haberine göre, son 5 ayda 600 bin kişi ucuz elektriğe hücum etti. Mayıs sonunda elektrik faturasını değiştirenlerin sayısı 1 milyon 165 bini geçti.
 
Türkiye, elektrikte serbest tüketici kavramıyla ilk kez 2002 yılında tanıştı. O dönemde ayda 9 milyon kilovaat saat elektrik tüketenlere yani ayda 270 bin lira fatura ödeyenlere tanınan ‘elektriğini istediğin yerden alabilme’ hakkı zaman içinde daha küçük faturalara da yansıdı.
 
Promosyon cezbediyor
 
İlk başta kullandığı elektriği başka bir şirkete taşımak büyük sanayicilere tanınmış bir imtiyazdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) zaman içinde bu limiti 150 liraya kadar indirdi. Bu yıl ise limit 133 lira olarak güncellendi. Bu düzenlemenin ardından 5 ay içinde 590 bin abone elektrik aldığı firmayı değiştirdi.
 
Cerean Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan, “Şu an itibarıyla 1.2 milyona yakın tüketici tıpkı GSM operatörü ve internet servis sağlayıcı değiştirir gibi elektrik aldığı firmayı değiştirdi. Biz bu büyüme trendinin devam edeceğini ve serbest tüketici sayısının önümüzeki 3 yıl içerisinde 6 milyonu geçeceğini bekliyoruz” dedi.  Türkiye’de 34 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Türkiye’de halen bu alanda 10 şirket faaliyet gösteriyor.
 
Cerean Enerji Genel Müdürü Yazgan, “Bizim halihazırda 10 bin abonemiz var. Her ay yüzde 10 büyüyoruz. Hedefimiz 2 yıl içerisinde 350 bin aboneye ulaşmak dedi.”
 
Ucuza nasıl veriyorlar?
Peki, ama sistem nasıl işliyor? Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre, elektrik ticareti yapan şirketler müşterilerine ciddi avantajlar sunuyor. Örneğin bazı şirketler her ay yüzde 8 ila 10 arasında indirim yapmayı taahhüt ediyor. Kimileri de ‘Bize gelin 2 ay fatura ödemeyin’ çağrısı yapıyor. Bazı firmalar da ‘zamsız elektrik’ sözü veriyor.
 
Bu durumda akıllara şu soru geliyor; devletin ucuza satamadığı elektriği şirketler tüketicilere daha ucuza nasıl verebiliyor?
 
Yazgan, “En uygun fiyata, en uzun vadeli sabit fiyat garantisini sunabilecek kabiliyetteyiz. Bunu nasıl yapabiliyorunuz? Riski iyi yönetiyoruz. Farklı kaynaklardan enerji tedarik edebiliyoruz. Piyasadaki gelişmeleri çok ama çok yakından takip ediyoruz. Bir anlamda bir portföy yönetim şirketi gibi kaynaklarımızı optimum şekilde kullanmaya gayret ediyoruz” bilgisini verdi.
kaynak.milliyet.com
 

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.