REKLAM ALANI

KHA HABERLER

6 soruda: Yunanistan’daki darbeci askerler ne olacak?

15 Temmuz 2016 darbesinden bir gün sonra askeri helikopter ile Dedeağaç (Aleksandrupolis) şehrine kaçan FETÖ’cü 8 asker için Yunanistan’da yine fırtınalar kopuyor. Yunanistan darbeci askerler ile ne yapacak? Herhangi bir şekilde Türkiye’ye mi iade edecek? Yoksa hepsini sınır dışı mı edecek? Ya da darbeci askerler, istedikleri yere gitmek için veya Yunanistan’da kalmak için kısa sürede serbest mi bırakılacaklar?

6 soruda: Yunanistan’daki darbeci askerler ne olacak
6 soruda: Yunanistan’daki darbeci askerler ne olacakHayır. Yunanistan’da Yargıtay düzeyindeki Yüksek Mahkeme (Arios Pagos), 26 Ocak 2017’de Türkiye’den gelen ‘darbecilerin iadesi’ talebini reddetti. FETÖ’cü askerlerin darbeye karışıp karışmadıklarını göz önünde bulundurmayan Yüksek Mahkeme, ret kararını “Türkiye’ye iade edilirlerse adil yargılanmayacaklar. İnsan onurunu zedeleyen muameleye maruz kalabilecekler” şeklindeki iddialara dayandırdı. Bu kararın bozulabilmesi ise mümkün görünmüyor. Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, 1 Ocak’ta tarihli açıklamasında, “İade konusu kapanmıştır. Askerler Türkiye’ye iade edilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.
6 soruda: Yunanistan’daki darbeci askerler ne olacak
Darbeci askerlerin Yunanistan’a kaçtıktan sonra yaptıkları ilk iş iltica talebinde bulunmaktı. Başvurular, idari bir birim olan ‘1. Derecedeki İltica Komisyonu’nda incelendi. İltica konularında uzman 3 üyeden oluşan komisyon, geçen yıl ekim ayında başvuruları reddetti. (7 darbecinin başvurusu reddedildi, 1 darbecinin başvurusu ise hâlâ askıda). Ret gerekçesi olarak da FETÖ’cü askerlerin “Terör eylemi sayılan darbede yer almaları” gösterildi. Darbeci askerler ise “Ülkemizde bile terörist olmakla suçlanmadık. Ama bir Yunan makamı bizi terörist sayıyor. Biz hayatımızı kurtarmak için Yunanistan’a kaçtık” diyerek savunma yaptı. Askerler bunun üzerine bir üst idari makam olan ‘2. Derecedeki İltica Komisyonu’na başvurdular.
İdari 2 hakim ve savcı ile 1 uzmandan oluşan bu komisyon, geçen 29 Aralık’ta ilk kararını açıkladı. Darbeci Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı’nın iltica başvurusu kabul edildi. Özkaynakçı, aylardır idari gözaltında tutulduğu Atina Olimpiyat Köyü’ndeki karakolun nezarethanesinden aynı gün serbest bırakıldı. 2. Derecedeki İltica Komisyonu karara gerekçe olarak, Özkaynakçı’nın darbede yer aldığına ilişkin Türkiye’den gönderilen belgelerin belirsiz olmasını gösterdi. Komisyon ayrıca, Özkaynakçı’nın Türkiye’ye gönderilmesi halinde karakolda işkence ya da insanlık dışı muamele göreceği ve adil yargılanmayacağını iddia etti.
Bir diğer deyişle 1. derecedeki İltica Komisyonu’nun darbeye karıştığı ve terörist olduğunu söylediği Özkaynakçı için 2. Derecedeki İltica Komisyonu “darbeye karıştığı kanıtlanmıyor” sonucuna vardı
YORGO KIBRAKİ

.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.