REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Agora Sokağı çocukları

Büyük İskender’in Pagos eteklerinde kurduğu, yüzyıllarca onlarca kültüre ev sahipliği yapan İzmir’de kendi haline bırakılmış, unutulmuş Agora 821. Sokak’ta Suriyeli çocuklar yaşıtları Türk, Kürt, Roman çocuklarla birlikte büyüyor. Yoksulluğun kol gezdiği sokaktaki çocuklar atölye çalışmalarıyla hayata tutundu. Bir arada yaşamanın, aynı acıları birlikte aşmanın güzelliğini yaşayan Agora sokağı çocuklarının gözlerinde açacakları serginin heyecanı var.

Agora Sokağı çocukları
DÜNYANIN EN AĞIR YÜKÜ

Dünya Suriye’de 2011’de başlayan iç savaştan sonra tarihin en büyük zorunlu göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) raporları bunun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insanlık trajedisi olduğunu gösteriyor. Uluslararası örgütlerin tespitlerine göre 6.3 milyon insan Suriye içinde yerlerinden edildi. Kadın ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu 4.9 milyon Suriyeli komşu ülkelere sığınmış durumunda. 

Türkiye de bu insanlık krizinde milyonlarca insana kapılarını açtı. Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da yürürlüğe giren ‘Geri Kabul Anlaşması’ sonrası düşüş olsa da yine de Suriyelilerin büyük bölümü yeni bir gelecek umuduyla Avrupa’ya ulaşma çabasında. Bu yolda insan kaçakçılarının eline düşenler, ölenler, kaybolanlar yitip gidenler var. Hayatta kalanlar için yere ulaşmak da kurtuluş değil. Irkçılık, taciz, tecavüz, insan ticareti gibi risklerle burun buruna yaşıyorlar. Bu tablonun en fazla zarar göreni kuşkusuz çocuklar. Bir nesil ya savaşta ya kaçış yolunda hayatını kaybediyor. Geriye kalanlar kamplarda, sokaklarda korumasız bir dünyada yaşam savaşı veriyor.
 



AGORA 821. Sokak… Büyük İskender’in Pagos eteklerinde kurduğu Smyrna’da; dik ve dar yokuşlarının olduğu, şehrin manzarasına zıt bir sokak… Tarihin ve kentin tam ortasında ama bir o kadar da unutulmuş bir mahalle burası… Geçmişte yüzyıllar boyunca Müslümanlar, Hristiyanlar, Museviler birlikte yaşamış buralarda. Çok kültürlülük bu sokağa hep hâkim olmuş. Şimdi ise tüm o renkler sanki solmuş duvarlarda, yıkık dökük binalarda belli belirsiz kalmış gibi görünse de; eski İzmirliler, Romanlar, Kürtler ve son birkaç yıldır da Suriyeliler burada aynı yaşamı paylaşıyor. 

Sokağın araba çıkmayan çıksa da inemeyen dik yokuşunu nefes nefese çıkarken yukarıda Teodora bize el sallıyor. Yanında çıplak ayaklı minicik bir kız çocuğuyla. Roman namelerin yükseldiği evin girişinde utangaç, ürkek, narin bir kız çocuğu gülümsüyor bize… Hemen karşıdaki evden ise Suriyeli Halepli Ruvin’in annesi çıkıyor. Kızların okulda olduğunu evin geçimini sağlayan 11 yaşındaki Muhammed’in işte olduğunu söylüyor. Yanda Batmanlı, onun karşısında Mardinli bir ailenin evi var. Yan yana karşı karşıya komşu onlar… Çocukları okul yoluna birlikte gidiyor. Sokakta birlikte oynuyor.
banu şen

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.