REKLAM ALANI

KHA HABERLER

OHAL ilan edilen deprem bölgesi için alınan yeni kararlar yayımlandı


OHAL döneminde alınacak tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri Resmi Gazete 'de yayımlandı.

 

OHAL ilan edilen deprem bölgesi için alınan yeni kararlar yayımlandı
Abone Olgoogle-news

Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesi ilan edilen depremden etkilenen bölgeler için alınan yeni kararlar yayımlandı. 

YABANCILARLA İLGİLİ YENİ KARARLAR

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan 128 sayılı Cumhurbaşkanlığı OHAL kararnamesine göre, OHAL bölgesinde gerçekleştirdiği fiiller sebebiyle sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen yabancılar için değerlendirme ve karar alma süresi 72 saat, hakkında idari gözetim kararı alınan yabancıların geri gönderme merkezlerine götürülme süresi 96 saat olarak uygulanacak.

Teknik sebepler nedeniyle idari karar alınmasının mümkün olmadığı hallerde, bu kapsamdaki yabancılar gerekli idari kararların alınabilmesi amacıyla başka illere sevk edilebilecek.

TRAFİK CEZASI VE SÜRÜCÜ BELGESİ İPTALİ ORTADAN KALKACAK

Depremlere ilişkin arama kurtarma ve diğer yardım faaliyetlerine katılmak üzere OHAL bölgesi illerinde bulunan veya bu illere seyir halinde bulunan araçlara 6 Şubat'tan itibaren bugüne kadar karayolları trafik kanununun ilgili maddelerine göre trafik idari para cezası tutanağı düzenlenmeyecek. Bu kapsamda sürücü belgesi iptal ve geçici geri alma işlemleri de ortadan kalkacak.

Bölgedeki illerde bulunduğu belgelendirilen araçlardan zorunlu araç muayene süreleri dolanların bu muayeneleri OHAL süresinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde gerçekleştirilecek. Bu araçlara konuya istinaden trafik idari para cezası verilmeyecek.

HARÇ VE DEĞERLİ KAĞIT BEDELLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

Yerleşim yeri OHAL ilan edilen illerde bulunan kişiler ile 6 Şubat tarihi itibariyle buralarda bulunduğunu belgeleyen kişilerin kayıp veya kullanılmaz durumda olan kimlik kartı, ikamet izin belgesi, çalışma izni ve muafiyeti belgeleri, pasaport ve sürücü belgelerinin yenilenmesinde OHAL süresince değerli kağıt bedeli ve harç alınmayacak. Süresi 3 yıldan az olan pasaportlar harç alınmaksızın 3 yıl süreli olarak düzenlenecek.

Değerli kağıt bedelinin tahsil edilmemesine ilişkin hüküm, bölgedeki araçların hurdaya ayırma, trafikten çekme, veraseten devir, kayıp veya yıpranma nedeniyle belge yenileme ile plaka değişikliği işlemlerinde de uygulanmayacak.

Kararnameyle ayrıca, 120 sayılı OHAL kararnamesi ile düzenlenen gözaltı süresi ve tutukluluğa ilişkin maddede yer alan gözaltı süresine ilişkin "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "taksirle öldürme" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarıyla ilgili düzenleme de yapıldı. 

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.