REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Hatice ALTUNAY ADALET SİZSİNİZ

                                ADALET SİZSİNİZ
            Usta oyuncular Rutkay Aziz ile Taner Barlas’ın Ümit Denizer ile birlikte kurdukları, adını Muhsin Ertuğrul  hocalarının yazılarına “perdeci” imzasını atmasından esinlenerek koydukları “Perdeci oyuncuları’nın “ilk oyunu.”Adalet ,Sizsiniz? Ümit Denizer tarafından kaleme alınmıştır.Oyun henüz sahnelenmeden,tiyatro dalında 2012 2012 Cevdet Kudret Edebiyat ödülüne layık görülmüştür.
          Tiyatro bileti alayım diye geldiğim kültür evinde bilet bulamamıştım fakat, Tiyatro sanatçılarımızın söyleşisine dahil olabilmiştim.Söyleşiden sonra hızlıca salondan çıkınca Rutkay Aziz’e kitabımı kendi elimle değil bir ulakla ulaştırmak zorunda kalmıştım.
           Oyuna bilet bulamadım derken son dakika bana iki bilet bulan Azbiye arkadaşım sayesinde  sizlere Adalet  Sizsiniz?oyunuyla ilgili zihin haritama aldığım altı çizilmesi gereken ifadeleri aktaracağım ve sonrasında izlenimlerimi yansıtacağım.
          Sokrates ile başlıyoruz oyuna.Onun çevresindeki gençleri aydınlatmasından korkan otorite Sokrates’i baldıran zehri içmeye mahkum edişi…Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez.Kötülük ölümden hızlı koşuyor. Gücüm yettiği sürece sorgulayacağım. Zalimlerden merhamet dilemek… Ölüm ve hayat kıyaslanırken.Haklı olmanın izleri… Geleceklere taşınan Sokrates bilgeliği… “Adil olan erdemdir.” Vurgusu pekiştirilirken zihin haritamızda kimler geldi kimler geçti bir bilseydiniz.
           Sokrates Savunmasının ve yargılanmasının ,ölümünün üzerinden 1412 yıl sonra haklı bulunmuş ,berat etmiştir. Adaletsizliğin üzerinden adalet yerini bulmuştur.
            Oyunda ikinci analiz Kopernik’in izinden beslenen kendini bilimle donatan,bilgiye açım diyen  Galileo .Dini otorite karşısında  sessizliğe gömülse de yıllar sonra bilme olan inancıyla yine sorgulanma sonucunda yargılanmıştır.Ezberin bozulması gereklidir ancak,yine ezber bozulmamış yargıdan kurtulamamış;müebbet hapse mahkum olmuştur.Aradan 339 yıl sonra Galileo mahkeme tarafından haklı bulunmuş yine adaletsizlik vurgusu pekiştireç olmuştur.
           Adil olan erdemdir. Adaletsizsiniz zinciri 1927 yılında Boston’da adaletin ölüme mahkum ettiği İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti’nin hikayeleri de adaletsiz bir sonla bitmiştir.
            Oyundan çıkarılacak sonuçlara gelince dün Atina’da, Amerika’da,bugün ülkemizde yaşadığımız gerçeklik aynı çemberin içindedir aslında.Yasaklar, korkular,sevgisizlikler,tahammülsüzlükler ,ayrımcı,ayrıştırmacı, öteleyici vb tavırların hepsi demokrasiyi değil,teokrasiyle, hiçbir şeyi tanımamazlık algısıyla yargıçlık yapmaktır.
              Adalet Sizsiniz iletisinde  gücünü fark etmeyip zalimden adalet beklemek gafleti,celladına aşık olanlar ile adalete destek vermeyenlerin sayesinde hapishaneler ne yazık ki adaletsizliğin biricik yuvası olmuştur.
             Oyunun bugüne göndericilik işlevi içinde çok yönlü bakış açısı,sorgulayıcı duruşuyla son noktalama imini koymuştur zihinlere…Kızılderili sözü gibi kızıl puntolar önümüze düşmüştür .Ne mutlu anlayabilene!...Bana ne ATİNA’dan bana ne AMERİKA’dan diyenler de vardır mutlaka.Hırsız kendi evine dayanana kadar hırsızlığı mubah sayanlar gibi…Sanal dünyada bir karikatür çok güldürmüştü beni .Üniversite diploması olanların tek yolu hapishane…Aziz NESİN’in mizah-öyküsü gerçekliğini yaşamıyor muyuz sanki?

                   Ne mutlu dünü,bugünü sorgulayabilene… “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.” diyen Sokrates’in dilinden yazımı sonlandırıyorum. Marmaris’te tiyatro günlerinden…Biletim olursa diğerlerini izlerim yorumlarım kimbilir…
                                                                                                                                            Hatice ALTUNAY -KHA
KHA


Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.