REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Mehmetçik'e Katar görevi

MECLİS, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Katar’ın başkenti Doha’da kurulan üste konuşlanmasını ve Katar jandarmasının eğitilmesini içeren iki anlaşmayı dün hızla gündemine alarak yasalaştırdı.Mehmetçike Katar görevi

Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlanmasına ilişkin Anlaşma ile Jandarma Eğitimine İlişkin İşbirliği Protokolü dün AK Parti grubunun sürpriz bir hamlesiyle gündeme girdi. Genel Kurul’da geri sıralarda bulunan iki anlaşma, AK Parti’nin grup önerisiyle ilk sıraya alındı ve hemen görüşüldü.
94 TSK PERSONELİ HALEN KATAR'DA
Kabul edilen anlaşmalara göre Türkiye, Katar’da jandarma birliklerine eğitim verecek. Bu sözleşmenin 4 bin dolayında jandarmanın eğitimini kapsadığı belirtildi. Üs anlaşmasına göre de Doha’da Türk-Katar Tümen Taktik Karargâhı kurulacak. Bu yapının oluşturulmasına ön hazırlık açısından 2015’de ortak tatbikata katılan 94 TSK personelinin halen Katar’da olduğu belirtildi. Ortak karargâhın komutanı Katarlı tümgeneral, yardımcısı Türk tuğgeneral olacak. Patlayıcı madde imha eğitimi için Katar’a 25-30 kişilik özel ekip gönderilecek. Konuşlanacak birliğin 500-600 arası personelden oluşması öngörülüyor. Ayrıca Katar’dan Türkiye’de konuşlandırılacak birimler olacak ve ihtiyaç duyulması halinde Doha’ya intikalleri sağlanacak. En az 10 yıl yürürlükte kalması öngörülen anlaşmaya göre TSK unsurları, sözleşmede yazılı askeri işbirliğinin yanı sıra, “İki tarafın yazılı mutabakatı ile uygun bulunacak diğer görevleri” yerine getirecek.
''EMİR’İ KORUMAK İÇİN Mİ?''
CHP ve HDP sözcüleri, uluslararası toplumda Katar’la ilgili gerilim yükselirken anlaşmaların öne çekilmesini eleştirdiler. MHP’li yöneticiler de Arap dünyasıyla ilişkilerde Türkiye’nin tarafsız olması gerektiğini vurguladılar. Anlaşmanın bu dönemde öne çekilmesinin soru işaretleri taşıdığını ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, “Bazı ülkelerin bu Emir’i alaşağı edip yeni bir yönetim getirmek istediklerini biliyoruz. Siz başka bir şey için gidiyorsunuz, anlaşıldı. Kime karşı olacak bu kuvvet? Katar’daki aileyi ayakta tutmak için kullanmak isterlerse ona destek mi olacağız? Yani Katar’daki iç güvenlik harekâtına mı dahil olacağız? Türkiye’ye bu kötülüğü yapmayın lütfen. Bu duygusal bir konu değildir. Bu Türkiye’nin Ortadoğu’da kırılma yaşayabileceği bir konu. Yarın bir kriz çıkarsa Suudi Arabistan hacıların vizelerini bile vermeyecektir belki. Çünkü siz bunu bilerek yapıyorsunuz. Bu anlaşmayı bir ay sonra getirseydiniz” diye konuştu. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Kaynayan bir kazan olan Körfez’e ülkemizi atamazsınız. Yayılmacı, mezhepçi hayallerle çöküş halinde olan Türkiye ekonomisini ayakta tutmak için Türkiye’nin milyarca lira yatırım yaptığı savaş sanayisine yeni pazarlar bulmak için bu bataklığa girmek akıl dışıdır” dedi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütünü iktidara getirmeye dayalı fantaziler, tehlikeli hayaller ve kurguların çöktüğünü savunarak, “Terörle iş birliği yapan bir devlet olarak itham edilme konusuna neredeyse birkaç adım kalmıştır” görüşünü savundu.
KAYNAK: ÇOK BOYUTLU DIŞ POLİTİKA
Eleştirilere yanıt veren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “BM Güvenlik Konseyi karar verdiğinde terör örgütü oluşur. Sadece 6-7 ülkenin ilişkileri askıya almasından dolayı bir devlete ‘Siz terör devletisiniz’ demek çok doğru ve kolay değil. Umarım bu sorunlar kısa sürede aşılır. Jandarma Komutanlığımızın 18 ülkeyle protokolü var. Bu sadece Katar için yeni başlayan bir şey değil. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin 2001’den beri sürdürdüğü bir politika. Bütün bunların temelinde de 25 Aralık 2001 tarihinde imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasına dayanılarak yapılmaktadır. Türkiye’nin çok boyutlu dış politika hedeflerinin de bir manada yerine getirilmesidir” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da “Biz bu anlaşmayı Katar’la bugün yapmadık. Daha önceden yapılmış br anlaşma Meclis’te de onaylanması gerekiyor” diye konuştu.
YAZ TAKVİMİ OLUŞTU
AK Parti dün Meclis’in yaz mesai programını da belirledi. Zeytinlik alanlarda madencilik ve sanayi tesisi kurulmasını da içeren 90 maddelik torba tasarının kabul edilmesinin ardından Meclis’in Ramazan Bayramı’ndan önce tatile girmesi planlanıyor. Temel kanun olarak 4 bölüm halinde görüşülecek bu tasarı için Meclis gelecek hafta da çalışacak. Genel Kurul daha sonra 15 Temmuz darbe kalkışmasının yıldönümü olan 15 Temmuz’da olağanüstü toplanacak. Bu toplantıda OHAL’in uzatılma tezkeresinin de görüşülmesi bekleniyor. Yeniden tatile girecek olan Meclis 12 Eylül Salı gününe kadar çalışmalarına ara verecek.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.