REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Zakir KAYA: Anar Rzayev, Azerbaycan Yazarlar Birliği başkanı tanıyalım.

 Bu yazımda kardeş ülke azerbeycan ın efsane olmuş bir ustasını yazmak istedim.



Halk yazarı Anar Rzayev, Azerbaycan Yazarlar Birliği başkanı
Anar 'ın 1987'den beri AYB' nin başkanı olarak her seçimde rakiplerine şans vermeyen başarılı bir yazar ve sanatçı .





Çeşitli dillere eserleri çevrilmiş usta kalem saygıyı hakkeden İsmi  AYB İle özdeşleşmiş ön planda kalmayı hep başarmış yıllar yılı önemli görevini sürdürüyor.
 Azerbeycan ve Türk edebiyatı bir birine çok yakın her eseri gerçekten bir birinden değerli ve dünya edebiyatında takdir görüyor.

 Zakir Kaya olarak Azerbaycan Yazarlar Birliği üyeliğim 2019 yılından beri devam ediyor.  Saygıdeğer usta kalem, efsane başkan ile aynı birlikte olmak gerçekten bir onur ...

Kaya Haber Ajansı(KHA) Azerbaycanlı soydaşlarımıza hizmete görev bilerek, Bakü de temsilciliğimiz yıllardır devam etmektedir.

Başarılı çalışmalara KHA adına imza atmaktadır .Azerbaycan'da Türkiye'de kardeş ülkelerdir bu çalışmalarımız her zaman devam edecektir.

 Kıymetli okurlarım Azerbeycan ın efsane olmuş bir ustasını  sizlerin tanıması için aşağıda biyografisini yayınlıyor kendisine yaşam boyu sağlık diliyor başarılara şiyar bu ustamıza bu yazı vesilesi ile selam saygı ve dualarımı iletiyorum.



Anar Rizayev'i Tanıyalım:


Anar Rizayev (d. 14 Mart 1938, Bakü), Azerbaycanlı yazar, oyun yazarı ve film yönetmeni.

1966 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nden mezun oldu. Çalışma hayatına Nizami adına kurulan Edebiyat Müzesi'nde araştırmacı, Radyo ve Televizyon Kurumu'nda editör olarak başladı.



1962-1964'te Moskova'da Ali Senan Kursu'nda, 1971-1972'de Sinema Okulu'nda okudu. Anar, "Gobustan" sanat dergisinin yazı işleri müdürü (1968), Azerbaycan Tiyatro Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (1976) ve Azerbaycan Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesiydi. ve Görüntü Yönetmenleri Birliği.



 Yazarlar Birliği'nin de başkanıdır.

Emektar sanatçısı, Devlet Ödülü'ne layık görüldü. İlk kez 1960 yılında "Bayram Hasretinde" ve "Geçen Yılın Son Gecesi" öykülerini yazarak eserlerine imza attı.



Eserleri sosyalist ülkelerde, ABD'de, Kanada'da, sosyalist ülkelerde yirmiden fazla dile çevrildi. Japonya, Hindistan, İran'da Fransa, Türkiye, Arap ülkeleri, Finlandiya vb. ülkelerde yayınlandı. oyunlar; Özbekistan, Ermenistan ve Tataristan'da sahnelenen "Garavelli", "Ben, Sen, O ve Telefon", "Geçen Yılın Son Gecesi" adlı oyunlar Moskova'da gösterildi. "Adem'in Adamı", "Dante'nin Jübilesi", "Gürcü Ailesi", "Ağ Liman", "Magal", "Sihirli Yaz Günleri", "Beş Katlı Evin Altıncı Katı" - Bütün bu eserler XX. Yüzyılın sonunun "hakikat otoriteleri" felsefi analizin temeline oturtulmuş, Anar'ın o yılların durgun ve edilgen yönetimine itirazları yansıtılmıştır.



"Ağ Liman", "Elaqe", "Majal", "Altıncı Mertebesi Evin Beşmertebeli" Anar'ın edebî ve felsefi görüşlerini bir arada ifade eden eserleridir. Bir insan geçmişini unuttuğunda, kan bağlarını kaybettiğinde, yalanlara ve yasalara hizmet eden havalı bir robota dönüştüğünde, manevi inançlardan uzaklaşır ve Altıncı Kaybolma Düzeyi eserlerinin arkasındaki ana fikir budur.

 "Geçen Yılın Son Gecesi", "Şehrin Yaz Günleri" ve "Sahra Yuhulan"da da aynı düşünce dramatize edilir. Her üç eserde de insan, vicdan ve hakikat meseleleri işlenir. Anar, maneviyat ve ahlak problemlerini senaryolara döküyor. "Kara. Deniz. Ateş. Gök", "Gün Geçti", "Korgud Dede", "Dante'nin Yıldönümü", "Üzeyir Hacıbeyov, Ömür Akorlar" filmleri psikolojik ve felsefi üslupta çekilmiştir. Azerbaycan Devlet Akademik Tiyatrosu'nda sahnelenen "Adem'in Adamı" oyununun da yaratıcısı Anar'dır.

Anar aynı zamanda ünlü bir filologdur. Edebiyat ve sanat konularında da birçok makale var. "Şairin Mahareti", "Anlamak Derdi", "Aşıq Alesker", "Benzerlik ve Farklılık", "Hezin Dugular" ve daha birçok makale ve şerh Azerbaycan edebiyatının değerli örnekleridir. "Seher'in Yaz Günleri" adlı eseri 1980 yılında Azerbaycan Devlet Ödülü'ne layık görüldü.




Başlıca eserleri: Beyaz Liman (destan), 1970; Adem'in Adamı (destanlar, öyküler, oyunlar), B., 1977; Beşmertebeli Evin Altıncı Katı (destan ve roman), B., 1981; Molla Nesreddin-66 (hikâye, destan ve tiyatro oyunları), B., 1970; Seçme Eserler (iki cilt), B., 1987.                                                                           -KHA-İZMİR.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.