REKLAM ALANI

KHA HABERLER

YAŞLI CADI OLMAK YA DA GERÇEKLİĞİN DEMLİĞİNDEN SÜZÜLMEK…


     Yazar arkadaşım, Meral Kutluğ İlsever’in Bay Genç yayınlarından çıkan öykü yapıtı kapağı ile ilgimi çekmişti.Yapıtın adının Yaşlı Cadı’nın Mutfağından olması zihinlerde masalımsı bir hava estirir.
      Öykü yapıtını bir solukta okudum. Aradan geçen üç hafta sonunda yeniden okudum. İkinci okuyuşum  ayrıntılar içindi.Bilinen gerçekliklerin sarmalında  yazar bizi kadın kahramanlarının dokunaklı gerçekliğinin içinden geçiriyor,düşün dünyamıza dahil etmeyi başarıyor. Onun öykülerinde masal tadını değil, koyultulmuş  gerçekliğin naturalist izlerinde buluyordunuz kendinizi.Yazmaya cesaret edemediğiniz burnunuzun direğini sızlatan öykülere tanık olmak afallatıyor.Yadsınan,unutulmak istenen, unutturulmak istenen ne varsa aramızda yüzüyor.Gözümüze ,zihnimize kazınırcasına ölümsüzleşiyor.
        Yazarın öykülerindeki kadın kahramanlar arafta olmayıp hep bir nedenselliğin içinde yer almakta, düz mantık algısının dışındaki seyretmektedir. Zayıflık ,çaresizlik değil,nedenselliktir asıl olan. Bu yönleriyle bakıldığında aslında güçlü kadınlardır ,aykırı bakışlarıyla dimdik ayaktadırlar.
       Meral Kutlug  İlsever’in  öykü yapıtındaki tüm öyküler tek tek irdelenmeye değer ancak benim üzerimde dokunaklı olanlardan bir kaçına değineceğim:Zehra öyküsü içimize hüzün doldurur.Bilindik ,yaşanmış dokunaklı yanlarımızdır biraz.”Eskiyi anmak” iyi gelmez deriz de anmadan da geçemeyiz yeni de anılmaz ki…Meryem adlı öyküsünde “Canavar anne” tınısı aramızda gezinen benim de yüreğime çok dokunan  bir yargı. Nasıl bir canavar ana ki bebeğine acımamış öldürmüş deriz ya…Kadını canavar haline getirenlere hiç sözümüz yoktur.Tıp ki kömür madenine girip de akça pakça çıkanı sorgulamadığımız gibi.Düz mantığımızın işlevinde analitik düşüncenin körleştiği gibi…
Hemşire Nevinde de güçlü bir kadın yönünü yoklar. Biri neden ,biri sonuç  kadın kahramanlar takibiyle okuyucuyu şaşırtmayı başarır.
Balık Kokan Evler’de ne kadar hüzün doldurur yüreğimizi.Yaşamın sıradanlığında ,ölümün de sıradanlığı içimizi yakar da geçmez ,balık kokusu bize geçer.
     Meral Kutlug İlsever özellikle kadını delirten, çılgınlaştıran kocaman baskıya, zihniyete döndürür yüzünü.Okuyucuya  öykü kahramanını yargılamak,baskı altına almaktan çok sorgulayıcı bakışı olmasını ister.İçimizden biridir yazarın kahramanları.Öykülerini tadında bırakan yazar, okuyucunun hep uyanık olmasından yanadır.
    Onun yazdıklarını yaşıyoruz içimizde bir kangeren,İçimizde büyüyen çıngıraklı yılanlar… Yılana dokunmadan yaşanacak günler geride kalmış. Etik rezaletinden beslenmek mubah sayılmış. Rezil gerçeklerin üzerine basa basa dile getirişini kutluyorum yazarımızın.
     Yazarın yazdıklarında kendimden, çevremdeki nefes alıp veren kadınların öykülerinden bir demet aldım. Öykü yazarımız benim gibi gerçeklerden yola çıkarak harmanlıyor öykülerini.Yazarımızın 2. Baskısını kutluyorum ,nice baskıları ,nice okuyucuları olsun. Yaşlı Cadının Mutfağından  aldığımız tarifler yaşamdan yana olsun .

                                                                                                                                   Hatice ALTUNAY KHA

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.