REKLAM ALANI

KHA HABERLER

"NE İSTEDİ DE VERMEDİK"

İzmir’in projelerini merkezi yönetimin engellediği iddialarını yalanlayan Başbakan Davutoğlu: Sayın Kocaoğlu açıkça söylesin, ‘Ben merkezi hükümetten şunu istedim ama olmadı’ desin
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu iki gün süren İzmir ziyaretinde görüştüğü Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir'in "CHP'nin kalesi" olduğu yönündeki söylemler için; "İzmir bir partinin değil, demokrasi ve Cumhuriyet'in kalesidir" dedi. Başbakan Davutoğlu, "Ufuk şehri" dediği İzmir'in demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes'i bağrına bastığını söyledi ve "İzmir her zaman öncü ve önder olmaya devam edecektir" dedi. Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı'nın hedef göstermesinin ardından saldırıya uğrayan Yeni Asır'a bir kez daha geçmiş olsun dileğinde de bulundu. Davutoğlu, "Yeni Asır'ın bu tür saldırılardan yılmayacak kadar güçlü ilkeleri ve basın ahlakı var" ifadesini kullandı.  


BAŞVURUDA BULUNMADI


İzmir'in projelerini merkezi yönetimin engellediği iddialarını da kesin bir dille yalanlayan Davutoğlu, Başbakanlık ofisini İzmir'e açarak bu iddiaların tam tersine merkezi yönetimi İzmir'in ve yerel yönetimin hizmetine getirdiklerini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bugüne kadar ne kendisine ne de Başbakanlığa tek bir proje veya hizmet için başvurmadığını hatırlatan Başbakan, hükümetin her tür hizmeti öncelikli olarak İzmir'e getirmeye devam edeceği sözünü de verdi. İşte Başbakan Davutoğlu'nun Yeni Asır aracılığıyla İzmir ve Ege'ye mesajları: 


İzmir'de hükümetle yerel yönetim arasında bir çatışma olduğu ve merkezi yönetimin, yerel yönetimin yaptığı icraatlara engel olduğu yönünde özellikle CHP'li belediye başkanlarının açıklamaları dikkat çekiyor. İzmir adayı olarak Binali Yıldırım'ın bunun doğru olmadığına ve bir algı yaratılmaya çalışıldığına dair çok konuşulan bir açıklaması oldu geçenlerde. Sizin bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyim? 
- Böyle bir konu kesinlikle doğru değil, doğru olamaz. İzmir'e verdiğimiz desteği, önemi herkes biliyor. Ben, Başbakan olduktan sonra İzmir'de ilk yaptığım icraat burada Başbakanlık Ofisi açmak oldu. Yani merkezi yönetimi İzmir'e getirdim. Bir yılı aşkın süredir Başbakanlık görevini sürdürüyorum, Aziz (Kocaoğlu) Bey'den bugüne kadar yerel yönetimle ilgili bana ulaşmış herhangi bir talep yok. Herhangi bir proje ile ilgili yarım kalan bir yatırım talebi veya başvurusu da olmadı. İzmir'den bir talep var idiyse ve merkezi hükümete geldiyse bu bana intikal eder. Böyle bir konu intikal etmiş değil. İzmir için büyük projeleri biz üretiyoruz. Çandarlı Limanı, Konak Tüneli, bunlar hepsi merkezi yönetimin projesi. İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir- Ankara Hızlı Treni de aynı şekilde. İzmir'i şaha kaldıracak projeleri biz hazırlıyoruz. Bırakın yerel yönetimlere engel olmayı, biz yerel yönetimlerden daha fazla dinamik olmalarını bekleriz. Sayın Kocaoğlu açıkça söylesin, 'Ben merkezi hükümetten şunu istedim ama olmadı' desin. Bir yılı aşkın süre oldu, bana böyle bir talep gelmedi.  


İZMİR DEMOKRASİ VE CUMHURİYET'İN KALESİDİR 

İzmir'le ilgili söylemleriniz arasında İzmir'i "istikbalin şehri" olarak göstermiştiniz. Son olarak da "CHP'nin değil, Cumhuriyet'in kalesi" şeklinde ifade ettiniz. Bu ifadenizde ne demek istediğinizi açabilir misiniz? 

- İzmir, Ege'nin incisi ve Türkiye'nin gözbebeği. İzmir, düşman çizmesine geçit vermeyen şehirdir. Bu mukaddes ülkenin vatan oluşunda İzmir'in, İzmirlilerin payı çok büyük. İzmir, ufuk şehridir. Mustafa Kemal Atatürk genç Cumhuriyet'in kalkınma hamlesini İzmir İktisat Kongresi'yle bu kentten başlattı. İzmir, o gün bugündür Türkiye'nin kalkınmasında öncü rol oynamıştır. İzmir CHP'nin kalesi değildir, olamaz. İzmir hangi parti olursa olsun kesinlikle bir partinin değil, demokrasinin ve Cumhuriyet'in kalesidir. İzmir CHP'nin tek parti yönetimini bitiren Adnan Menderes'i bağrına basan şehirdir. Menderes'i sahiplenerek CHP'nin alternatifini de bünyesinden çıkaran bir şehirdir. CHP'nin alternatifi olan Menderes'i bağrına basan İzmir, nasıl CHP'nin kalesi olabilir ki? O bakımdan İzmir hiçbir partinin kalesi değil. İzmir'i Cumhuriyet'in ve demokrasinin kalesi olarak görüyoruz. 


Buca mitinginizde İzmir ve Ege için 25 milyar liralık bir proje paketinden bahsettiniz. Hangi projeler öncelikli olacak? 

- 2011'de başlayan projeler bir bir hayata geçiyor. Her türlü yatırım var. Ancak yerelde kalkınmayı sağlayacak projeler ve kentsel dönüşüm anlamında, yerel yönetimlerle birlikte birçok projemiz hayata geçecek. 



YENİ ASIR'A SALDIRI TÜM TÜRK BASININA YAPILMIŞ SAYILIR 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı'nın hedef göstermesinin ardından Halkevleri'ne üye bir grup tarafından saldırıya uğrayan Yeni Asır'a bir kez daha geçmiş olsun dileğinde bulundu. "Basın geleneğinin güçlü gazetesi, güçlü markası Yeni Asır'a yapılan saldırı, Türk medyasına ve Türk medya geleneğine yapılan bir saldırıdır" diyen Davutoğlu şunları söyledi: "Türk basın geleneğinin en güçlü gazetesi, güçlü markası Yeni Asır'a yapılan saldırı kesinlikle kabul edilemez. Yeni Asır'a yapılan saldırı, tüm Türk medyasına yapılmış sayılır. Şiddetle kınıyorum. Ama, Yeni Asır'ın bu tür saldırılardan yılmayacak kadar güçlü ilkeleri ve basın ahlakı var. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.