REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Cumartesi Anneleri: İnkar suçun devamıdır, inkara son verin

cumartesi-anneleri-25-nisan

Cumartesi Anneleri/İnsanları 526. buluşmalarında Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında soykırımda yaşamını yitiren anarak “İnkar suçun devamıdır, inkara son verin” çağrısı yaptı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları bugün Galatasaray Meydanı’naki 526. buluşmalarında Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında 24 Nisan 1915’te öldürülen Ermeni aydınları andı.
Cumartesi Anneleri, ellerinde gözaltında kaybedilen yakınlarının ve 1915’te öldürülen Ermeni aydınlarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıdı.
‘Devlet, 100 yıldır soykırımı örtmeye çalışıyor’
Bu haftaki eylemde ilk olarak 21 Kasım 1980’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren söz aldı.
Ülkeyi yönetenlerin tarih buyunca halklara zulüm ettiğini belirten Eren, 1915 yılında Ermenilerin katledilmesinin bunun ilk örneği olduğunu söyledi. 1915’in tarihe kara bir leke olarak geçtiğini belirten Eren, “Devlet, yüz yıldır kavram kargaşası yaratarak bu soykırımın üstünü örtmeye çalışıyor” dedi.
‘Hepsinin sorunu ve acıları aynı’
Eren’in ardından söz alan 12 Eylül 1994 tarihinde gözaltına alınarak kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin de Türkiye’de muhalif olan Kürtlerin, Ermenilerin, sosyalistlerin payına her zaman katliamların düştüğünü belirterek, “Bu muhalif kesimlerinin hepsinin sorunu ve acıları aynı. Onun için bizim acılarımızı ortaklaştırarak mücadele etmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde dertlerimize çare bulabiliriz” dedi.
12 Nisan 1982’de kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl ise Türkiye’yi “mezarsız bir ülke” olarak tanımlayarak, “Ermeni katliamını nenem bize anlattığında sadece bir hikaye gibi geliyordu. Oysa büyüdüğümüzde bu gerçeklik ile yüz yüze kaldık” diye konuştu.
‘Siz de yakınlarınız kaybedilmeden sesinizi yükseltin’
1915’te yapılan soykırıma sessiz kalındığı için bugün hala kayıpların yaşadığını belirten Yedigöl, “Yapılan katliamlara sessiz kalmak, katliama ortak olmak demektir. Sizin de yakınlarınız kaybedilmeden sesinizi yükseltin” çağrısında bulundu.
Ardından söz alan 1915’te öldürülen Ermeni aydınlarından Tutyan Abekiyan’ın torunu Abekiyan da yine dedesinin askere alındıktan sonra bir daha geri getirilmediğini belirterek, “Dedem ilk önce bedensel sonra hafızlarda kaybedildi. Kimse bana dedemin hikayesini anlatmadı. İlk isminin ya da gerçek isminin ne olduğunu bile bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
‘Soykırım suçlarını kabul edin’
cumartesi-anneleri
Yapılan konuşmaların ardından haftanın basın açıklamasını ise Sebla Saycan yaptı.
“24 Nisan 1915 yılında İttihat ve Terakki Hükümeti’nin İç İşleri Bakanı Talat Bey’in emri ile İstanbul’da 250 Ermeni aydınının evlerinden gözaltına alındı.
“Tutuklanacak Ermenilerin  listesi  aylar öncesinde Siyasi Şube Müdürü Mustafa Reşat Bey  yönetiminde hazırlanmıştı. Operasyonu İstanbul Emniyet Müdürü Bedri Bey yönetti.
“Bu insanların çoğu Ermeni toplumunun en saygın isimleri, kanaat önderleriydi. Aralarında milletvekili, yazar, şair, avukat, doktor, gazeteci, eczacı, müzikolog, yayıncı, siyasetçiler vardı.
“Önce Sultanahmet’teki Merkez Cezaevi’ne götürdüler. Sonra özel bir tren ile Ankara’ya gönderilerek, oradan da 158 kişilik gurup Çankırı’ya, 92 kişilik bir gurup da Ayaş’a sevk edildi.
“Gözetim altında tutulan bu insanlardan 174’ü jandarma ve polis eşliğinde ıssız vadi ve ormanlara götürülerek katledildi. Açıkta bırakılan bedenleri doğanın yok etmesine terk edildi. Bir mezar taşları bile olmadı.
“Resmi kayıtlara ise ya firar ettikleri ya da serbest bırakıldıkları yazıldı.
“Onlar yok edilerek Ermeni halkının kamuoyu oluşturması, sesini duyurması engellendi. 24 Nisan İstanbul tutuklamaları bu topraklardaki Ermeni varlığına devlet eliyle son verilmesinin başlangıç noktası oldu.
“İnkar edilen, yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan her suç, bir sonraki suça yataklık ederek sistematikleşir. Derin devlet geleneğinin ve şiddetinin devam etmesini sağlar.
“İnkar, en kapsamlı insan hak ihlalidir. İnkar, suçun devamıdır. İnkara son verin! Bu ülkede işlenen bütün insanlık suçları ve soykırım suçlarını kabul edin.”

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.