Şebnem Bursalı Kadın ve Medya’ isimli söyleşiye renk kattı
Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kadınlara yönetim kademelerinde pozitif ayrım yapılması gerektiğini söyledi.
Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 52. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen‘Kadın ve Medya’ isimli söyleşiye Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye’nin tek Medya Genel Yayın Yönetmen olan Bursalı, söyleşide ADÜ’lü gençlere meslek hayatında kadın olarak karşılaştığı zorlukları, tecrübelerini, başarısının sırlarını ve medyanın kadına bakışını anlattı. Söyleşiye ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr.Mustafa Ali Sarılı ve Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr.Mustafa Arslan, Aymelek Derneği Başkanı Yurdagül Altınbaş ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler dinleyici olarak katıldı.
BAŞARININ SIRLARINI ANLATTI
Başarılı olmanın yolunun çok çalışmaktan ve asla vazgeçmemekten geçtiğini vurgulayan Bursalı, insanların hata yapmaktan korkmaması gerektiğini söyledi.
Mesleki hayatında 23 yılı geride bıraktığını kaydeden Bursalı, “En büyük hatalar insanları bazen doğruya da götürebiliyor.
Ben bunu kendi hayatımda gördüm. İyi ki geçmişte yaptığım hata nedeniyle gazeteci olmuşum. Şuan meslekte en üst noktadayım ve 23 yılı geride bıraktım. Önemli olan hatalardan ders çıkarmak, hedeflerden asla vazgeçmemek. Başarının sırrı çok çalışmaktan geçiyor. İyi bir eğitim tek başına yeterli olmayabilir” dedi.
TÜRKİYE’DE YAZILI MEDYA SEKTÖRÜN'DE TEKİM
Türkiye’de yazılı medyada tek kadın genel yayın yönetmeni olmasının kendisine önemli bir misyon yüklediğini belirten Bursalı şunları söyledi:
“8 yıl önce bu göreve geldiğimde halen daha yazılı medyada tek kadın genel yayın yönetmenim. Meslekte birçok kadın gazeteci var. Ancak medyanın yönetim kademelerinde kadınlar görev almıyor. 121 yıllık bir gazetenin tek kadın genel yayın yönetmeni olmak bana önemli bir misyon yükledi. Ancak asla kadın kimliğimle bu görevi sürdürmedim. Başarılı olduğum için buradayım. Ben cinsiyet ayrımına karşıyım. Mesleğe yeni başlayan kadın muhabirlere ‘asla cinsiyetin altını çizerek çalışmayın’ diyerek uyarıda bulunurum.
Kadınlara her zaman pozitif ayrımdan yanayım.
Bunu da kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması için istiyorum. Kadınlar kendilerine yüklenen sıfatlar ve aile içindeki sorumluluklardan dolayı yönetici olarak görev almaktan kaçınıyor. Hayatın her yerinde mutlaka kadın vardır. Türkiye nüfusunun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadın girişimci sayısı yüzde 8, kadının iş gücüne katılım oranı yüzde 32’dir. Ülkemizde 21 milyon kadın evinde oturmayı tercih ediyor.
Kadın nüfusunun yarısından fazlası iş gücüne katılmadan Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi mümkün değildir. Gazetemizde başarılı kadın hikayelerine yer vererek kadınları teşvik etmeye çalışıyoruz.”
MEDYADA KULLANILAN DİL ÇOK ÖNEMLİ
Bursalı, medyada kadın açısından kullanılan dilin de şiddetin önlenmesinde önemli bulduğunu belirterek, “Kadınlar daha detaycı olduğu için kullanılan dile dikkat ediyor. Kadın yönetici sayısı artarsa bu detaylar günlük yaşamda görülecektir. 3 asırdır Türkiye’nin yaşayan en eski gazetesi olarak biz kadınlarla ilgili haberlerde kullandığımız dili özenle seçiyoruz” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Bursalı, dinleyicilerin sorularını cevapladı. ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı tarafından Bursalı’ya teşekkür plaketi verilirken Bursalı ise Saralı’ya gazetenin ilk sayısını hediye etti./KHA.
Kaynak:: http://www.aydinsafak.com/haber/1500-kadinlara-pozitif-ayrim-yapilmali
www.aydinsafak.com
http://www.aydinsafak.com/ haber/ 1500-kadinlara-pozitif-ayri m-yapilmali
www.aydinsafak.com
http://www.aydinsafak.com/
Hiç yorum yok
hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.