REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Sosyal güvenlik sisteminde mağduriyetlere Destek İçin talep

Talebinizi aynen yayınlıyor başarılar diliyorum 

KHA

Sayın KHA YETKİLİSİ 

TALEP: Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ve Gss. Borç Mağdurları adına bilgi açıklamasını sunuyoruz. Aktaracağımız konu; malesef 5 milyon yurttaşımızı ilgilendiriyor. Bugün itibarı ile vatandaşlarımızın Genel sağlık sigortasında prim borcu 10 milyar TL’ya ulaşmıştır. Sağlık hakkı en temel insan haklarından birisidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kendisini; Sosyal bir Devlet olarak tarif etmektedir. Sosyal devlet, burada kişilere sadece temel hak ve özgürlükler sağlamakla yetinmeyen, aynı zamanda, vatandaşların sosyal durumlarını iyileştirmeyi, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam sekli sunmayı, sosyal güvenliğe kavuşturmayı kendine ödev bilen devlet anlayışıdır. Sosyal devlet vatandaşına belli bir hizmeti verebilmek için bazı kuralları dayatırken, bu kuralı yerine getirme imkânı olmayanlara da bu hizmeti sağlamak zorundadır. Örneğin devlet vatandaşına sağlık hizmeti verebilmek için GSS primi ödemeyi şart koşarken diğer yandan bu primi ödeme imkânı olmayanlara paran yoksa yaşama diyemez. Prim borcun var kanseri tedavi edemeyiz, diye bir insanı hastane kapısında geri çeviremez. Bu Sosyal Devlet olmanın olmazsa olmaz şartıdır.

 MAĞDURİYET: 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve ülke şartları düşünülmeden çıkarılan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile insanlarımızın borçsuz ölme hakkı da elinden alındı ne yazık ki. 18 yaşın üzerindeki herkesten sağlık sigortası primi kesilmesi gündeme geldi. Şayet 18 yaşın üzerindeki kişi lisede öğrenim görüyorsa 20; üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanır. Ancak bu kişi öğrenim görmüyorsa sağlık hizmetlerinden yararlansa da yararlanmasa da sağlık sigortası primi ödemek zorundadır. 

İşsiz gençlerin prim tutarları, birlikte yaşadığı ailenin aylık toplam gelirine bakılarak hesaplanıyor. Ailede birey başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden fazla ise 18 yaşından büyük bireyler için 48 lira, prim ödemesi gerekiyor. Geliri asgari ücretin iki katı ise 145 lira, asgari ücretin 2 katından fazla ise 275 lira prim ödemesi şart koşuluyor. Yasada gelir testinden geçilmemesi durumunda primlerin asgari ücretin 2 katı üzerinden hesaplanabileceğine ilişkin hüküm bulunduğundan gençlere gelen borçların büyük ölümü geçmiş 36 ayı kapsadığından 2012 yılı için 225 lira, 2013 yılı için de 245 lira, 2014 yılında 276 lira, 2015 yılında 300 liralarda ve 2016 yılında 395 lira olarak asgari ücretin çeyreğine ulaşmıştır. miktarları üzerinden hesaplandı. 

Bu da gençlere yüklü borçlar gelmesine neden oldu. Ancak henüz iş bulamamış, iş bulsa da halen ailesinin desteğine ihtiyaç duyan gençlere prim ödeyin derseniz kimse doğru dürüst prim ödemez. 

TALEP: Genel sağlık sigortası prim borcu konusunda çok daha vahim bir durum var. Bir gencimiz işten ayrıldığında da GSS primi ödemek zorunda. Eğer ödeyemezse sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. 

SONUÇ: Şimdi buradan sesleniyorum: işsiz kaldığı için prim borcunu ödeyemeyenler hasta olurlarsa ne yapacaklar? Bu insanlar yeni bir işe girseler ve prim ödemeye başlasalar dahi işsizken ödeyemedikleri primler nedeni ile tedavi olma hakları yok. Bu nasıl bir sosyal devlet? Bu yüzden milyonlarca insan hastane kapılarında maddi bir sürprizle karşılaşıyorlar. Hastanelerde vatandaşa bas geri git, para bul da gel diyorlar. Ne yapacak bu insanlar?

 Tekrar bitki ilâçları ile mi tedaviye başlasınlar? Devlet hastasını hastane bahçesinde bırakamaz. ZORUNLU SGK.DA GSS BORÇLUSU OLAN VATANDAŞLARIMIZIN TÜM PRİM BORÇLARININ GECİKME FAİZLERİ İLE BİRLİKTE SİLİNMESİ VE HİÇ BİR İŞSİZ VATANDAŞA GSS BORCU YANSITILMADAN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ÜCRETSİZ FAYDALANMASI için gönüllü proje teklifi veriyoruz.

 Bu teklifimin basın aracılığı ile duyurulmasını ve Türkiye kamuoyu tarafından bunu desteklenmesini bekliyorum. Aksi halde çözüm konusunda hiç kimsenin şikâyet etme hakkı olmayacaktır. Sorun gençlerimiz, işsizlerimiz, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnafımız, geliri olmayanlar için önemli mağduriyet konusudur. Gelin vatandaş olarak ortak noktalarda birleşelim. Konuyu lütfen değerlendiriniz, mağdur eden ilgili konu hakkında kısa bir görüşme yapalım diyoruz. Mağduriyete ait konuyu saygılarımızla ilginize sunarım.

 GÖNÜLLÜ YARDIMLAŞMA - TEL: +90 (212) 293-87-86. Zorunlu Genel Sağlık Sigortası Mağdurları ve Sgk. Sistem Mağdurları Sözcüsü. 

not: acansımıza düşmüş talebi yayınlama gereği duyduk buradaki amacımız haberciliktir olaya haberci olarak sadece görevimizi yaptığımızı belirtiriz konuyla ilgimiz budur okurlarımıza bu notu düşmeyi görev sayarız takdir kendilerine aittir KHA

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.