REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Kültürpark Projesi'nde kritik salı

Kültürpark Projesi'nde kritik salı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin kamuoyunda tartışılan Kültürpark Projesi, 27 Eylül Salı günü İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu gündemine alındı. Kurul'un onay verip vermemesine göre projenin kaderinin belirleneceği toplantı öncesinde, "Kültürpark'a Dokunma" plaftormu projenin Kültürpark'a aşırı müdahale içerdiğini belirterek tepki gösterdi. Platform, yıkılacak fuar hangarlarının yerinin yeşil alana dönüştürülmesini istedi. 
Büyükşehir Belediyesi'nin, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuarizmir'e alınmasından sonra Kültürpark'ın yeniden tasarlanması için hazırlıklarını yaptığı, üniversite öğretim üyeleri, meslek odası temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı ortak akıl toplantılarıyla görüşlerin alındığının belirtildiği Kültürpark Projesi, mayıs ayında kamuoyuna açıklandı. Geniş katılımlı bir toplantıyla detayları ortaya konan projeye meslek odaları temsilcileri özellikle fuar hollerinin yıkılmasından sonra yerine yapılması düşünülen fuar ve sergi kompleksiyle ilgili çekincilerini iletti. Kültürpark Projesi'nin basında yeralmasından sonra sonra projeyi beğenmeyen İzmirliler sosyal medyada "Kültarparkıma dokunma" adıyla biraraya geldi. Önce özellikle ağaçların kesilmemesi, sökülmemesi üzerine ortay çıkan proje muhalefeti daha sonra alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konularda açıklamalar yaptı. Sosyal medyada buluşan aynı düşüncedeki İzmirliler daha sonra yaptıkları toplantılarla, meslek odalarıyla da biraraya geldi. Böylece "Kültürparka Dokunma" platformu oluştu. Platform, projeyle ilgili eleştirlirini açıkladı.
Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önce ağaç kesilmeyeceğini açıkladı. Ardından da projeyi İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında eski Pakistan Pavyonu'nda görsel meteryallerin de yeraldığı sergiyle İzmirlilerin beğenisine sundu. İEF'den sonra da sergi açık kaldı. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenerken bir kısmı da eleştirdi. Ziyaret eden bazı sivil toplum örgütleri de güzel bulduklarını açıkladı. Projeyle ilgili kamuoyunda iki farklı görüş ortaya çıktı.
27 EYLÜL'DE KORUMU KURULA İNCELEYECEK
Doğal ve tarihi sit kararları bulunan Kültürpart'da yeni proje için en önemli dönemeçlerden biri ise İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı olacak. Koruma Kurulu projeyi 27 Eylül Salı günü yapacağı toplantının gündemine aldı. Kurul, projeyi onaylarsa yapılmasının önünde yasal engel kalmayacak. Onaylamazsa, kabul etmediği bölümler ya revize edilecek yada projeden vazgeçilebilecek.
PLATFORM FUAR HANGARLARI ALANININ YEŞİL ALAN OLMASINI İSTEDİ
Koruma Kurulu toplantısı öncesi, projeyi eleştiren "Kültürparka Dokunma" platformu da bir açıklama yaptı. Belediye'nin eleştirileri dikkate almadığını belirten Platform, Kurul toplantısı öncesi birçok bilimsel rapor ve ilgili meslek odalarının katkılarının yanı sıra yüzlerce kentlinin katılımıyla gerçekleştirdikleri panel-forum etkinliklerinde ortaya çıktığını belirttikleri görüşlerini açıkladı. On maddenin yeraldığı açıklamada en öne çıkan görüş yıkılacak ve yerine kültür merkezi yapılacak fuar hangarları alanıyla ilgili oldu. Platform, "Geçici olması kaydıyla inşa edilmiş olan fuar hangarları sökülmeli. Bu alan Kültürpark'ın varlık amacına uygun olarak ve diğer doğal alanlarla uyum sağlayacak yeşili, ağacı, doğayı, kültürü içeren bir düzenleme ile kent parkına dahil edilmelidir. Bu alanda Kültürpark'a kullanım, işlev ve inşaat yoğunluğu getirecek bir yapı kesinlikle yapılmamalıdır. Projede 'sergi-kültür' binası olarak tanımlanan yüksek inşaat yoğunluğuna sahip 'Kongre merkezi ve fuar binasının' yeri Kültürpark değildir. Kültürpark yeşil alan açısından oldukça kısıtlı kentimizin potansiyel inşaat alanı değil kent parkıdır" görüşünü savundu.
KÜLTÜRPARK ANAYASASI HAZIRLANMALI
Kültürpark'ta ticari canlandırma yaklaşımından uzaklaşılmasını talep eden Plaftorm, burasının yönetim anlayışının da değişmesi gerektiği görüşünü bildirdi. Fuarcılık etkinliklerinin Kültürpark'tan Gaziemir'e taşınması nedeniyle İZFAŞ'ın da taşınması gerektiğini belirten Platform, Kültürpark'ın yönetimi için yeni bir kurum oluşturulması, alanın koruma ve yönetim ilkelerini belirleyerek bir “Kültürpark Anayasası" hazırlaması gerektiğini savundu.
GÖLÜ BÜYÜTMEK VE YAPAY TÜMSEKLER UYGUN DEĞİL
Platform, paraşüt kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açıkhava Tiyatrosu dışında kalan tüm binaların yıkılması gerektiğini açıkladı. Göl Gazinosu ve Ada Gazinosu'nun eklentilerinden arındırılarak restore edilmesi gerektiğini belirten Platform, göl ve kaskatlı havuzun bakımının yapılması, parçalanan heykelleri onarılması gerektiğine dikkat çekti. Projedeki mevcut gölü büyütmek ve yapay tümsekler oluşturmak gibi önerilerin uygun olmadığı görüşünün yeraldığı Platform açıklamasında, öneri projenin Kültürpark'a aşırı müdahale içerdiği görüşü dile getirildi. İzmir'in en değerli yeşil alanı olan Kültürpark konusundaki kararları bu kentin yabancılarıyla değil, İzmir halkı ve İzmir kurumlarıyla birlikte oluşturmanın bir ilke haline getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Kamusal alanlar ve kente dair alınacak kararlara müdahil olmak isteyen halkın seçtiği temsilciler ve meslek odalarının karar alma sürecine katılımı sağlanmalıdır. Kente dair proje ve kararların kamuoyuna açık şekilde değerlendirilmeye sunulması ve halkın bu konudaki görüşlerinin derlenmesi doğrudan demokrasinin de bir gereğidir" görüşü yeraldı.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.