Manisa'da korkutan deprem
Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde saat 11.26'da, Kandilli verilerine göre 5, AFAD verilerine göre 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir'in yanı sıra Bursa, Balıkesir, Çanakkale'de de hissedildi. Akhisar saat 12.29'da AFAD verilerine göre 4.5 büyüklüğünde bir depremle ikinci kez sallandı. Bölgede 20'ye yakın artçı meydana geldi. Prof. Hasan Sözbilir, "Depremin yoğunlaştığı yer, Akhisar- Soma ve Sındırgı üçgeni. Bu bölgede yön anlamında hem kuzeydoğu- kuzeybatı, güneydoğu güneybatı sarsıntı oluyor. Bunlar diri faylar. 6- 7 büyüklüğünde deprem de üretebilir. Yaşanan sarsıntılar silsilesi, 5 büyüklüğündeki depremin artçı ve öncüleri. Depremin odak derinliklerine baktığımızda 2- 13 kilometre arasında değişiyor. Yüzeye yakın, sığ deprem olduğu için geniş alanda hissediliyor. Ayrıca Batı Anadolu kırıklı olduğundan enerji iletimi daha kolay oluyor" dedi.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre; bugün saat11.26'da, merkez üssü Akhisar olan yerin 6.5 kilometre derinliğinde 5 büyüklüğündedeprem meydana geldi. Deprem, İzmir kent merkezi ile Foça ve Ödemiş'te hafif şekildi hissedildi.
AFAD "4,6" OLARAK DUYURDU
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Veri Merkezi, depremin büyüklüğünü 4,6 diye duyurdu. AFAD, depremin derinliğini ise 22,92 km olarak açıkladı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Veri Merkezine göre 11.26'da Akhisar'da gerçekleşen deprem Manisa, İzmir ve çevresinde hissedildi. Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, depremi ilçe merkezinde şiddetli biçimde hissettiklerini ve ekiplerin hemen hasar tespit çalışması gerçekleştirdiğini bildirdi. İlk bilgilere göre depremde can kaybı ya da yaralanan olmadığını ifade eden Peker, "Şu ana kadar çok şükür can kaybı yok, maddi kayıp var mı diye tespit başlattık. Vatandaşlarımızın bu güzel bayram gününde soğukkanlı olmasını rica ediyorum. Geçmiş olsun." dedi. Bu arada, 11.26'daki depremin ardından 2 büyüklüğünde 3 artçı daha oldu. Deprem, İzmir'in yanı sıra Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'de de hissedildi.
AFAD, Merkezüssü Manisa’ nın Akhisar ilçesinde saat 12.29'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini bildirdi.
ARTÇILAR DEVAM ETTİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, ilk deprem saat 11.26'da Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana geldi. Yerin 14 kilometre altındaki 5 şiddetindeki deprem kısa sürdü. Depremde ilk belirlemelere göre hasar meydana gelmezken, 5 şiddetindeki depremin ardından en büyüğü 4.4 olmak üzere 20 deprem daha meydana geldi.
NEDEN GENİŞ ALANDA HİSSEDİLİYOR?
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde 2 saat içinde en büyüğü 5 büyüklüğünde 20’nin üzerinde sarsıntının yaşanmasını şu sözlerle değerlendirdi: "Bölgedeki depreme neden olan iki aktif fay var. Biri İzmir- Balıkesir trasfer zonu. Gümüldür’den Balıkesir’e kadar uzanıyor. Diğeri Gediz grabeninin fayları, yani Akhisar, Soma. Hangi fayın olduğunu bulabilmek için 24 saat geçmesi gerekiyor. Depremin yoğunlaştığı yer, Akhisar- Soma ve Sındırgı üçgeni. Bu bölgede yön anlamında hem kuzeydoğu- kuzeybatı, güneydoğu güneybatı sarsıntı oluyor. Bunlar diri faylar. 6- 7 büyüklüğünde deprem de üretebilir. Yaşanan sarsıntılar silsilesi, 5 büyüklüğündeki depremin artçı ve öncüleri. Depremin odak derinliklerine baktığımızda 2- 13 kilometre arasında değişiyor. Yüzeye yakın, sığ deprem olduğu için geniş alanda hissediliyor. Ayrıca Batı Anadolu kırıklı olduğundan enerji iletimi daha kolay oluyor. Depremi farklı istasyonlar farklı ölçmüş. Kimi ’5’ demiş kimi ’4.6’. Bu durum istasyonun deprem merkezine uzaklığından kaynaklanıyor. 5 büyüklüğündeki bir deprem, yıkıma ve can kaybına neden olmaz ancak 6.5 -7 büyüklüğündeki depremler bunlara neden olabilir. Bölgenin geçmişinde bu büyüklükte depremler görüldü."
KAYMAKAM’DAN AÇIKLAMA
Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, depremle ilgili açıklama yaptı, şunları söyledi:
"Özellikle ilçe merkezinde çok şiddetli bir şekilde bunu hissettik. Fakat çük şükür şu ana kadar can kaybı ve yaralı olmadı, en güzel tarafı. Şuana kadar gerek yapmış olduğumuz tespitler gerekse bize ulaşan müracaatlarda ciddi bir hasar olmadığı yönünde elimize bilgiler mevcut. Fakat hemen akabinde yine şiddetli diyebileceğimiz aynı derecede artçı depremler yaşıyoruz. Büyük geçmiş olsun diyorum."
İKİ AYDIR HAREKETLİ
Kapaklı Mahallesi Muhtarı Derviş Ali Erdoğan, yaklaşık 2 aydır bölgede çok sayıda sarsıntı hissettiklerini söyledi.
Depremin merkez üssü olarak gösterilen ikinci mahalle Doğuca'nın Muhtarı Önder Demirbaş ise depremin her zamankinden daha şiddetli ve korkutucu olduğunu belirtti.
Mahallede yaptıkları ilk incelemede hasar veya can kaybının olmadığını tespit ettiklerini belirten Demirbaş, iki aydır irili ufaklı birçok sarsıntı yaşandığını, artık buna alıştıklarını kaydetti.
YÜZEYE YAKIN OLDUĞU İÇİN ÇOK HİSSEDİLDİ
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ, depremin yüzüye çok yakın olduğu için çok hissedildiğini söyledi. Prof. Dr. Akçığ, Manisa Akhisar’da aktif faylar olduğunu belirterek, "Ben İzmir Bostanlı’da yaşıyorum evde çok hissettim. Çünkü çok derinde değil yüzeye yakın. 5 de orta büyüklükte bir deprem. Akhisar’da aktif faylar var. Bunlar olağan depremler. Panik yok" dedi.
Reklamlarınız için TIKLAYIN izleyin
Hiç yorum yok
hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.