REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Çiğli'de Belediye işçi eylemine Başkan'dan tepki

Çiğli'de Belediye işçi eylemine Başkan'dan tepki

Çiğli Belediyesi’ne bağlı şirketlerden KAFE-SAN’da çalışan 600 personel, maaşlarının ödenmemesi sebebi ile bugün iş bırakma kararı aldı. Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, işçilerin hesabına geriye dönük alacaklarının yüzde 30’luk kısmının yatırıldığını söyledi, “bugün yapılan eylem yersiz ve geçersizdir. Ancak seçim dönemlerinde bu tür işlerin olması doğaldır. Çalışan işçi arkadaşlarımızın arasında başka aday adaylarını destekleyenler mevcuttur” dedi.

  Çiğli Belediyesi’ne bağlı şirketlerden KAFE-SAN’da çalışan 600 personel, maaşlarının ödenmemesi sebebi ile bugün iş bıraktı. Geçmiş dönemden kalan ve toplu sözleşme farklarından doğan 1,590 TL’lik ücret farklarının kendilerine söz verilen tarihte ödenmemesini protesto eden KAFE-SAN çalışanları, sabah saatlerinde belediyenin şantiyesinde toplanarak iş bıraktı. Çiğli’de hayatı durduran eylem sonrasında belediye hizmetlerinde aksamalar yaşanırken, Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube’de örgütlü bulunan yaklaşık 600 çalışan, belediyeye önüne yürüyerek eylemlerine devam etti. Yaptıkları basın açıklamasında belediye yönetimi ve Başkan Metin Solak tarafından kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesine tepki gösteren emekçiler alacakları ödenene kadar iş bırakma kararı aldı.


“VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

Öğlen saatlerinde Çiğli’de bulunan şantiyeden yürüyüşe geçen KAFE-SAN çalışanları, “KAFE-SAN işçisi köle değildir”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Çiğli uyuma, emekçine sahip çık”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları eşliğinde belediye önüne gelerek bir basın açıklaması yaptı. Emekçilerin “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, 20 Mart 2012 tarihinde yaptıkları eylemi hatırlatarak, “2012’den bu yana dile getirdiğimiz sorunlar aynen devam etmektedir. Çalışanlarımız alacakları zamanında ödenmediği için borç yükü altında ezilmektedirler. Toplu iş sözleşmesinden doğan farklar zamanında ve gününde ödenmemektedir. Biz bu süreçte Çiğli halkına ve belediyeye olan sorumluluklarımızın gereği olarak hizmetlerimize devam ettik. Alacakların ödenmesi için her ay işverenle konuştuk ancak, paralar ödenmedi. Sendikacılıktan çıkıp tahsilatçılığa geçtik. Her ay “Bir hafta sonra ödenecek” diyerek bizlere söz verildi. Ancak verilen sözler yerine getirilmediği için mağduriyetimiz arttı. KAFE-SAN işçisi olarak iş barışını korumak için sabrettik. Ama maaşlar bu ay yine eksik yattı. Kasım ayında belediye başkanı ile yaptığımız görüşmede, belediyenin KAFE-SAN işçilerine bir kuruş bile borcu kalmayacağını, Aralık ayı başında tüm alacakların ödeneceği sözü verildi. Ama bu ay da aynı senaryo ile karşılaştık” dedi.


“AKSAMALARIN SORUMLUSU BELEDİYE OLACAK”

Çetin sözlerinin devamında “Eksik ödemeyi asla kabul etmiyoruz” diyerek eyleme devam sinyali verdi ve “Belediye tüm personeli ile bir bütündür. Bazıların Kimse bazılarının mutsuzluğu üzerinden kendine mutluluk üretmesin. Biz alacaklarımızın tamamı ödenene kadar işi durdurma kararı aldık. Amacımız Çiğli halkını cezalandırmak değildir. Bugüne dek sabırla görevimizin gereklerini yerine getirdik. Ancak sabrın da bir sınırı var. biz alacaklarımızın tamamının eksiksiz olarak yatmasını istiyoruz. Bu sebepten oluşacak hizmet aksaklıklarından biz değil, belediye yönetimi sorumludur. Biz sadaka değil alın terimizin karşılığını istiyoruz. Eylemin geleceği işverenin tavrına bağlı olacaktır. Biz işimizin başındayız, iş yerlerimizi terk etmiyoruz. Ancak, hizmet üretmeyeceğiz. Sakın ola işçinin sabrını test etmeye kalkmasınlar. Belediye kendi işçisine sahip çıksın. Bu sorunlar çözülmediği müddetçe, Tıpkı Gezi Parkı sürecinde olduğu gibi eylemlerimiz büyüyerek devam edecek” diye konuştu.

“REVA GÖRENLER UTANSIN…”

Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin’in ardından söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise belediye yönetimine seslenerek, “İyi ki varsınız, iyi ki mücadele alanlarındasınız. Bizler çok şey mi istiyoruz? Biz sadaka mı istiyoruz? Sizler maaşlarınızı talep ediyorsunuz. Bunu size reva görenler utansın. DİSK olarak birlik olacağız, mücadeleyi büyüteceğiz. İnanmıyorlarsa, bu sorunu çözmesinler. Pazartesi günü kaç bin kişi burada olacak görsünler…” dedi.

EYLEME DEVAM KARARI ÇIKTI
Ege Bölge Temsilcisi Sarı’nın konuşmasının ardından bir süre daha sloganlar atan KAFE-SAN emekçileri, belediye önünde eyleme son vererek, şantiyeye doğru yürüyüşe geçti. İş bırakan 600 çalışan alacakları yatana kadar iş bırakma kararı alırken, akşam saatlerinde DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun şantiyeye gelerek emekçiler ile görüşeceği ve destek vereceği de öğrenildi.
SOLAK'TAN AÇIKLAMA GELDİ!
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak yaptığı yazılı açıklamayla eylemin yersiz ve geçersiz olduğunu söyledi, eylem yapan işçiler arasında belediye başkan aday adaylarını destekleyenlerin olduğunu söyledi.
Solak açıklamasında şunları söyledi; “
Çiğli Belediyesi olarak imzaladığımız son toplu sözleşmemiz, İzmir’in en iyi şartlarıyla imzalanmış toplu iş sözleşmesidir. Haziran 2013’te imzalan toplu iş sözleşmesine göre geriye dönük olarak 1 Ocak 2013’ten geçerli olmak üzere işçilerimizin maaşlarında artışa gidilmiştir. Ancak geriye dönük maaş farklarının bir yıl içinde ödenmesi konusunda sendika ile prensipte anlaşmaya varılmıştır.

Bugün itibariyle işçi arkadaşlarımızın tek kuruş maaş alacakları yoktur. Var olan alacak geriye dönük toplu iş sözleşmesi farkıdır. Bugün itibariyle de tüm işçilerimizin hesaplarına 1200 ile 2000 TL arasında ücret yatırılmıştır. Bugün yatırılan ücretle de, işçilerimizin geriye dönük alacağının yüzde 30’u yatırılmıştır. Kalan toplam alacak miktarı ise toplam 900 bin TL’dir. Söylendiği gibi 1 milyon 500 bin TL değildir.
Dolayısıyla bugün yapılan eylem yersiz ve geçersizdir. Ancak seçim dönemlerinde bu tür işlerin olması doğaldır. Çalışan işçi arkadaşlarımızın arasında başka aday adaylarını destekleyenler mevcuttur.

Sonuç itibariyle önemli olan iş barışının korunmasıdır ve biz bu konuda gereken özeni göstermeye devam edeceğiz”


 kaynak ege postası ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ 

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.