REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Hızır inadı başını dert oldu

Hızır inadı başını dert oldu

Eski Genel Sekreter Ersu Hızır’ı Danıştay kararına rağmen göreve iade etmeyen Kocaoğlu hakkında, mahkeme kararını uygulamadığı için hapis cezası istemiyle dava açıl


Hızır inadı başını yakacak

İZMİR - İçişleri Bakanı Muammer Güler, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır'ı Danıştay kararına rağmen görevine iade etmeyen Aziz Kocaoğlu hakkında ikinci kez soruşturma izni verdi. Böylece daha önce Hızır'ı görevine iade etmediği için hakkında cezai soruşturma açılan Kocaoğlu'na aynı gerekçeyle bir de idari soruşturma açılmış oldu. Kocaoğlu ve 3 bürokratı hakkında verilen soruşturma iznine büyükşehir belediyesinin 10 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. İtiraz kabul edilmezse Kocaoğlu hakkında mahkeme kararlarını uygulamadığı için 1 yıl 3 ay hapis ve kamu haklarından men cezası istemiyle dava açılacak.
Yeni Asır'ın ele geçirdiği soruşturma izni, bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi genel sekreteri olarak Ersu Hızır'ı kabul ettiği anlamına geliyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı belgede, Hızır'a yönelik uygulamalar 'mevzuata aykırı' olarak değerlendiriliyor ve mağduriyetine sebep olduğu vurgulanıyor. Soruşturma izninde Kocaoğlu'nun Pervin Şenel Genç'i genel sekreterlik görevine atayarak Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nu ihlal ettiği de belirtiliyor.

CHP'yi karıştırdı 

Büyükşehir Belediyesi, kararın kendisine ulaşmasından sonra 10 gün içinde Danıştay 1. Dairesine itiraz hakkına sahip. Ancak büyükşehrin daha önce açılan cezai soruşturmaya yaptığı itiraz savcılık tarafından kabul edilmemişti. Hukukçular bu sebeple Danıştay'ın bir kez daha itirazı reddetme olasılığının yüksek olduğu yorumunu yapıyor.
2010 yılında aralarında 'güven bunalımı olduğu ' gerekçesiyle görevden aldığı Hızır'ı mahkeme kararı ve bakanlık uyarılarına rağmen genel sekterliğe iade etmeyen Aziz Kocaoğlu, bakanlığın ikinci soruşturma iznini vermesiyle iyice köşeye sıkıştı. Kocaoğlu'nun mahkeme kararlarını uygulamadığı için 1 yıl 3 ay hapis ve kamu haklarından men cezası alma ihtimali CHP Genel Merkezini de kara kara düşündürüyor. Kocaoğlu aday gösterilse ve seçimi kazansa dahi mahkemeden 1 yılın üzerinde hapis cezası alırsa kamu haklarından men edilecek. Bu durumda İçişleri Bakanlığı'nın Kocaoğlu'nu görevden alması gündeme gelecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta ABD ziyaretinde yaptığı açıklamada 'İzmir'de adayımız istediği sürece Aziz Kocaoğlu'dur ' demişti. CHP liderinin bu gelişmeden sonra İzmir konusunda nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.

Güler imzaladı 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Pervin Şenol Genç ve genel sekreter yardımcıları Erhan Bey ile Rıza Kayacık hakkında soruşturma başlatılması kararı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 16 Eylül 2013 tarihinde alındı. Karar geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından imzalanarak resmiyet kazandı. Büyükşehir belediyelerinde genel sekreterlik makamına yapılacak atamanın büyükşehir belediye başkanının teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile gerçekleştiğinin hatırlatıldığı kararda, Pervin Şenol Genç'in atamasında bakanlığın devre dışında bırakıldığı ve onayının alınmadığı kaydedildi.

Ceza alırsa başkanlığı düşer
Hızır'ı mahkeme kararına rağmen görevine iade etmeyen Kocaoğlu hakkındaki cezai soruşturma davası da devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi daha önce bu soruşturma iznine de itirazda bulunmuş ancak savcılıktan ret cevabı almıştı.

Kararlara uymalı
Yeni Asır'a bilgi veren Ersu Hızır'ın avukatları, ikinci soruşturma izninin de çıkmasından sonra iddianameyi beklediklerini ifade etti. Türkiye'de hiçbir yöneticinin yargı kararlarını uygulamama hakkına sahip olmadığını vurgulayan avukatlar şöyle devam etti: "Ersu Hızır, Danıştay 5. Dairesi'nin iptal kararından sonra 2012 yılının Ağustos ayında görevine iade edilmeliydi. Ancak Büyükşehir Belediyesi, raporlu olduğu günlerde işe gelmediği gerekçesiyle görevden el çektirdi ve memuriyetine son verdi. Bunun üzerine bakanlık ve Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduk. Raporun geçerli olduğu bakanlık ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından belediyeye bildirildi. Belediye buna rağmen 1 yıl boyunca bakanlık uyarısını ve Danıştay'ın verdiği iade kararını görmezden geldi. 2013 yılı Mart ayında İdare Mahkemesi belediyenin uygulamalarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine Nisan ayında Ersu Hızır hakkındaki Danıştay kararını uyguladıklarını belirterek genel sekreterlik kadrosuna atama yaptıklarını duyurdular. Daha sonra Hızır'ı tekrar uzman kadrosuyla Kent Arşivi Müzesi'nde görevlendirdiler. Genel sekreterlik görevine Pervin Şenel Genç'i atadılar" dedi.

Görevi ihmal
Avukatlar, "Bakanlık atamanın Büyükşehir Kanunu'na aykırı olduğunu tespit etti. Kocaoğlu ile 3 bürokratı hakkında soruşturma izni verdi. Kararın ellerine geçmesinden sonra 10 gün içinde Danıştay 1. Dairesi'ne itiraz hakları var. Danıştay itirazı reddederse ilgililer hakkında ceza davası açılacak. Savcı görevi ihmalden, bakanlık ise idare kararlarını uygulamadığı için idari ceza verebilir. Kocaoğlu 1 yıldan fazla ceza alırsa başkanlığı düşebilir" diye konuştu


.(Zafer ŞAHİN -Yeniasır)

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.