REKLAM ALANI

KHA HABERLER

MAGAZİN Urla’da 2600 yıllık gelenek





“Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri”nin basın toplantısı üzüm bağları manzarasında yapıldı

Urla’da her yıl Ağustos ayında düzenlenen Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri bu yıl da 14-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ürün ve yemek yarışmaları, yelken yarışlarının yapılacağı, ünlü şarkıcı ve grupların sahne alacağı şenlik Can Ortabaş’ın Urla Şarapçılık Uzbaş Çiftliği’nde yapılan basın toplantısı ile basına tanıtıldı.

Üzüm bağlarının manzarasında gerçekleşen toplantıda Şenlik programı davetlilere tanıtıldı. 12 Ağustos günü Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü’nün “Bağbozumu Yelken Yarışları”nın start almasının ardından, 14 Ağustos günü Urla Jandarma Kavşağı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru gerçekleşecek kortej ile şenlik başlayacak. Şenlikte yer alacak tüm katılımcılar Çamdibi Bandosu eşliğinde kortej halinde yürüyecekler. . İlk gün ürün yarışmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda çocuklardan oluşan gruplar ve Büyükşehir Belediyesi’nin halk oyunları gösterileri, Klasik Türk Müziği ve sevilen sanatçı Evrim Özkaynak konserleri şenliğe katılanlara coşkulu anlar yaşatacaklar.



Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’nde şiir dinletisi

Yemek yarışması ile başlayacak ikinci gün ise Urla’da yaşamış ve eserlerinde Urla’dan ilham almış ünlü yazar Necati Cumalı’nın Anı ve Kültür Evi’ndeki Şair Sina Akyol, Özgen seçkin ve Harika Külçür’ün şiir dinletisi ve kokteyl ile devam edecek. Akşam saatlerinde Blue In Green adlı gurubun Cumhuriyet Meydanı’ndaki konserinin ardından Zeynep Casalini sevenleri ile buluşacak.

Ali Rıza Mete Yelken Gençlik ve Spor Kulübü’nün “Bağbozumu Yelken Yarışları”nın ödül töreninin yapılacağı üçüncü günde, Aslı Kement&So SoulBand ve Grubal Enfeksiyon Ali Rıza Mete Yelken Gençlik ve Spor Kulübü’nde konser verecekler.

Şenliğin son gününde İskele’de yapılacak briç turnuvasının ardından Urla Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’nun Özbek Köy Meydanı’nda vereceği konser ile şenlik son bulacak.

“Amacımız Urla’da bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak”

Toplantıda; Bağ Bozumu Şenliği’nin 2600 yıllık geçmişiyle Urla ve Urlalılar’a bırakılan en köklü geleneklerden biri olduğunu söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar şöyle konuştu: “Geçmişteki ismiyle Vourla, yani Urla; iklimi ve toprağıyla bağcılığa oldukça elverişli bir ilçe. Fakat mübadele sonrasında ne yazık ki Urla’daki üzüm geçmişini kaybetmeye başlamış. Bizim amacımız, Urla’da unutulmuş bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak. Yavaş yavaş azalan tarım ve hayvancılığı, bu şenlik kapsamında düzenlediğimiz ürün yarışmalarıyla desteklemek, anneannelerimizden öğrendiğimiz yöremize özgü yemekleri, yemek yarışmalarıyla güncel tutup, çocuklarımıza öğretmek. Bizim amacımız geçmişimize sahip çıkmak.”



Tüm dünya yelken için Urla’da buluşacak

Ali Rıza Mete Yelken Kulubü Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Gürbüz Arıkan ise şöyle konuştu; “ Bizi en iyi anlatan şenliklerden biri Bağbozumu Şenlikleri. Çok güzel bir beldede yaşadığımızın farkındayız. Bu güzelliklerin doğal kaynaklarından biri olan rüzgarı en iyi değerlendiren grubun temsilcisiyiz. 2016 yılında Avrupa Optimist Şampiyonasını Urla’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz tüm dünya yelkencilerini Urla’da buluşturmak.”

Urla’da tarıma dayalı sanayi ve agro turizmine dayalı oteller
11 sene önce başlayan bir rüya, kaybolan bir geçmiş diye sözlerine başlayan Urla Şarapçılık Uzbaş Çiftliği sahibi Can Ortabaş “Bağların büyümesini sabırla beklerken sadece kendimize değil etrafımıza da nasıl faydalı olabileceğimizi düşündüm. İlk sene 50 binin üzerinde ziyaretçimiz oldu. Urla’da tarıma dayalı sanayi ve agro turizmine dayalı oteller yapabilirsek Urla’da hem yeşil korunacak, hem de hayat standartı yükselecek.” dedi
Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç ise konuşmasında “ Çiftçinin emeğinin karşılığını aldığı, üzümün bala girdiği gün bugün. Urla’da ürünlerimizi, geleneklerimizi halka tanıtmak için yıllardır bu şenliği yapıyoruz.” Sözlerine yer verdi.
Tarihte Bağbozumu

Bağbozumu tanrısı olarak da bilinen Dionysos Yunan Mitolojisi’nde Şarap Tanrısı’dır. “Ben Lidya’nın altın ovalarından geliyorum. Vatanım Lidya’dır” der Dionysos. Doğumundan itibaren sürgün edilmiş, gezgin ve göçmen bir tanrıdır. Bu yüzden de Anadolu’da İzmir’den Bozcaada’ya oradan Ürgüp’e kadar bağbozumu şenlikleri düzenlenir. Ve bu şenliklerde mutlaka şarap tanrısına değinilir. Dionysos, sembolü olan asma ağacı gibi ölüp yeniden dirilir, haz ve acı arasında iki uçta gider gelir.

Urla’da Bağbozumu Şenlikleri

Zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gündür, Bağbozumu…Bu geleneksel bayram 22 yıldır Urla Belediyesi ve Ziraat Odası önderliğinde “Bağbozumu Şenlikleri “ adı altında kutlanmaktadır.
Ünlü seyyah Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde; Urla’da bulunan Malgaca Pazarı’nın ortasındaki bir asmayı uzun uzun anlatmış, gördüğü asmanın o güne kadar gördüklerine hiç benzemediğini, tüm çarşıyı kaplayan bu asmaya her bağ sahibinin yeni bir aşı yaparak, üzerinde çeşit çeşit üzüm oluşmasını sağladığından bahsetmiştir.
Urla’da Bağbozumu Şenlikleri’nin kutlanması 2600 yıl öncesine dayanmaktadır. Geçmişte Avrupa’ya ihraç edilmiş olan üzüm ve şarap 1825 yılında gelişme göstermiştir.1920 öncesi Almanya, İngiltere ve Hollanda’ya kuru üzüm ihracatı yapılmakta, deniz yoluyla yapılan bu ihracatlar Urla İskelesi Limanı’na büyük bir katkı sağlamıştır. O zamanlardan bu zamanlara her yıl 14 Ağustos tarihi Urla’da Bağbozumu Şenliği olarak kutlanmaktadır

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.