REKLAM ALANI

KHA HABERLER

FADİK FEREK İZMİR KURTULUŞ TARİHİNİ KALEME ALDI.

 FADİK FEREK İZMİR KURTULUŞ TARİHİNİ KALEME ALDI.



İzmir'in kurtuluşu, 91. kez coşkuyla kutlanıyor.  

  İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümünü bugün törenlerle kutlanıyor.

         Düşmana karşı hem ilk  hem son kurşunun atıldığı İzmir, bugün 91 yıl gururunu yaşıyor Bu şanlı Millet tarih boyunca neler görmüş, neler geçirmiş şöyle geriye doğru bir baktığımızda; sayısız savaşlar, zaferler, yenilgiler yaşamış bunların sonunda çeşitli taviz veren antlaşmalar imzalanmıştır. Zaferler ve yenilgiler uç nokta olması münasebetiyle zaferler kutlamalarla, yenilgi ve üzüntüler anmalarla canlandırılmaya ve yaşatmaya  çalışılmıştır.Çok sayıda savaşlara katılarak bugünlere gelmemiz biz Türkler'in,  ne kadar sağlam bir  yapımız olduğunu ortaya koymuştur. Kurtuluş savaşından sonra Cumhuriyet dönemi  ve altın çağımız olan bugünlere gelişimizin öncesinde  biraz geriye giderek geçirdiğimiz savaşları sıralayacak olursak; TRABLUS GARP SAVAŞI, BALKAN SAVAŞI, ÇANAKKALE SAVAŞI, ARI BURNU MUHABERELERİ, ANAFARTALAR MUHABERELERİ, I. İNÖNÜ SAVAŞI, II. İNÖNÜ SAKARYA SAVAŞI, BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHABERESİ. kimisinde yenilgi, kimisinde zaferlerle sonuçlanmış, yaşadığımız bugünlerin bedelini atalarımız tarafından misliyle ödenmiştir.
         Bu tarihi anmalardan birisi de;  09 Eylül 1922 İzmir'in Kurtuluşudur. Kurtuluş Savaşı'nın sonlarında Türk ordusunun, Yunan işgali altındaki İzmir'e girmesini belirten tarihi gündür.
         İzmir'in kurtuluşu'na şöyle bir göz atacak olursak; Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz sonucunda Yunan ordusu dağıtıldığı ve 2 Eylül'de Uşak'a girildiği.Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde kendisinin de haberdar olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanlığına getirilmiş General Nikolaos Trikupis tutsak edildiğini,
          Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerlediğinde , Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu'dan çekilmelerini,  9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Beykomutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdiğini, ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e girdiğini, Türk bayrağı Hükûmet Konağı ve Kadifekale'ye çekildiğini,  Fransız deniz kuvvetleri bakanlığının aldığı haberlere göre, İzmir'e giren Türk birliklerinin düzgün davranış sergiledikleri belirtildiğini görmüş oluruz.   
Sonradan 9 Eylül günü, "İzmir'in Kurtuluş Bayramı" ilan edilmiştir SAYGILARIMLA
...Fadik FEREK...

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.