REKLAM ALANI

KHA HABERLER

İzmir'de Suriyeli dramı

Alın teri buhar oldu

İÇ savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen ve mevsimlik işçi olarak Torbalı’ya getirilip mandalin toplayan bir grup Suriyeli, sahpte isimle kendisini dayıbaşı olarak tanıtan S.A.’nın paralarını vermeden ortadan kaybolmasıyla çaresiz kaldı. Yardımlarla derme çatma çadırlarda yaşam savaşı veren mültecilerden 8-9 bin TL elektrik parasıyla araziyi boşaltmaları isteniyor.

20-25 bin liramız gitti
Kobani’de savaşın hararetlenmesiyle yaklaşık 7 ay önce Türkiye’ye geldiğini belirten mültecilerden Faiz İbrahim Şeyhi şunları söylüyor:
“IŞİD evlerimize saldırmaya başlayınca Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldık. 5 aydır burada mandalina topluyorduk. Bizi getiren adam 2 ay önce paraları alarak kayboldu. Sahte isim söylemiş. 20-25 bin liramızı alıp kaçtı. 8-9 bin TL fatura gelince elektrik ve suyumuzu da kestiler. Toprak sahibi ‘Elektriği siz ödeyin’ diyor, paramız yok, nasıl ödeyelim? Burada bulunan diğer aileler ayrıldı biz 12 aile kaldık, mecbur biz de ayrılacağız.”
 
Dernek: Çok zor şartlar
Çadırda kalanlara yardım eden Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Salih Ali ise şöyle konuştu:
“Yasal güvenceleri olmadığı için sorunlar yaşanıyor. ‘Yasal değilsiniz, bir şey yapamazsınız’ diye tehdit ediliyorlar. Bazı aileler farklı şehirlere gitti. Burada insanlar günlük 30 liraya çalışıyordu. Ucuza çalıştıkları için tercih ediliyor, ancak onu da vermediler. Yetkililerle görüştük ama bir sonuç elde edemedik. Elektrik yok, su yok,
ilaç yok. Bu insanlar gerçekten çok zor şartlar altında yaşıyor.”
 
Konunun takipçisiyiz
Torbalı Kaymakamı Aydın Memük olayın takipçisi olduklarını ve çözüm aşamasında bir takım adımlar atıldığını belirterek, “Oradaki aileler bize talepte bulundu. Ara ara ödemeler yapılmış ancak son olarak böyle bir durumla karşılaştık. Olay adli bir süreçte ve jandarmayla takip ediyoruz. Gerekli kişilerle görüştük ve kısmen de olsa yardımda bulundular” dedi. Memük, Suriyeli mültecilerin çadırlardan ayrılmaları içinse, “Bu yönde başbakanlık ve valiliğin genelgeleri bulunmaktadır. Vatandaşlar ya evlerde misafir olarak kalacak ya da kamplara gönderilecek. Ancak bu tarz çadırlarda kalmaları
söz konusu değil” diye konuştu.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.