REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Kaya net Grubu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle mesaj yayımladı.



 Tüm dünya kadınlarının gününü en içten duygularla kutluyoruz .Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi, ne yazık ki ülkemizde de kadınların hala hak ettikleri noktanın çok gerisinde olduğunu “Hak ve özgürlükler konusunda kağıt üzerinde bir eşitlik varmış gibi görünse de, toplumsal statü, ekonomik bağımsızlık, istihdam, siyaset gibi alanlarda hala geri planda olmaları, bunun sanal bir gerçeklikten öteye geçmediğini gösteriyor bize. Toplumumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın hak etmedikleri bu koşulları, normal bir durum olarak görmek ve kabullenmek asla kabul edilemez” 

“Birçok olumsuzlukla karşı karşıya olan kadınlarımız için en temel sorunlardan biri “erkek şiddetine” maruz kalmalarıdır”

“Kadına yönelik şiddet, giderek artmakta, hepimiz için korkutucu boyutlara gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, nüfus olarak ülkemizin yarısını oluşturan kadınlarımızı korumak, kollamak, hak ve özgürlüklerini geliştirmek gücüne ve erkine fazlasıyla sahiptir. Yeter ki, siyasetçiler ve yöneticiler bu konuda gerçekten samimi olsunlar ve gereken iradeyi göstersinler. Ancak bu konuda yüksek bir gayret ve çaba gösterildiğini söyleyebilmek mümkün değil. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutlarken, bu önemli günde kadınlarımıza gösterilen hassasiyet ve değerin her zaman ve her alanda gösterilmesi en büyük dileğimizdir .”Kaya net Grubu ailesi adına  Zakir Kaya.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  tarihçesi türkiye ve dünyada neden nereden ve ne zaman başladı ?
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.
 

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan veBirleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Tarihçe

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.                                                                                                                           -1914 yılı Kadınlar Günü afişi-

8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin(solda) Rosa Luxemburg ile.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
                                           KHA/ INT/. Derleyen: Zakir Kaya


Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.