Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı
Türk edebiyatının büyük ustalarından Yaşar Kemal'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 50 yıl evli kaldığı ve 2001'de hayatını kaybeden Tilda Kemal'in kabrinin yanına defnedildi.
İSTANBUL/OSMANİYE
Türk edebiyatının büyük ustalarından Yaşar Kemal'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 50 yıl evli kaldığı ve 2001 yılında hayatını kaybeden Tilda Kemal'in kabrinin yanına defnedildi.
Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal için Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamları katıldı.
Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de törende yer aldı.
Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti.
Musalla taşının önüne, "Güle güle usta" yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konuldu.
Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Namazın ardından Yaşar Kemal'in cenazesi sevenleri ve yakınları tarafından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşındı. Bu sırada Kemal'in tabutuna vatandaşlar tarafından karanfil atıldı.
Cami önünde toplanan bir grup, "Yaşar Kemal onurumuzdur" diye slogan attı. Semt sakinleri de binaların pencerelerine çıkarak, alkışlarla Yaşar Kemal'i son yolculuğuna uğurladı.
Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze namazının ardından Kemal'in cenazesi, çok sayıda kişini katılımıyla Zincirlikuyu Mezarlığına getirildi. Yazarın eşi Ayşe Semiha Baban, Yaşar Kemal'in yakın dostu Zülfü Livaneli ile mezarlığa geldi.
Buradaki törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, sanatçılar Kadir İnanır, Suavi, Tarık Akan da katıldı. Sanatçı Livaneli burada bir konuşma yaptı.
Okunan duaların ardından cenaze kabre konurken, Yaşar Kemal'in doğum yeri olan eski adı Hemite olan Gökçedam köyünden toprak atıldı.
Köyünde gıyabi cenaze namazı kılındı
Bu arada, Yaşar Kemal için memleketi Osmaniye'nin Hemite (Gökçedam) köyünde vatandaşlar, gıyabi cenaze namazı için Gökçedam Camisi'nde toplandı.
Öğle namazının ardından Osmaniye Müftü Yardımcısı Ali Yazıcı tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı.
Namazdan sonra köylüler ve sevenlerinden helallik alınarak, Yaşar Kemal için dua edildi.
Gıyabi cenaze namazına, Osmaniye Vali Yardımcısı Alperen Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Tayfun Dündar, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda veda töreni
Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "veda töreni" düzenlendi.
Ünlü yazar için düzenlenen veda töreni saygı duruşuyla başladı.
Gazeteci yazar Zeynep Oral'ın sunumuyla gerçekleşen törende Nebil Özgentürk'ün hazırladığı "Yaşar Kemal Belgeseli" gösterildi. Belgesel gösterimi sırasında Yaşar Kemal'in konuştuğu, türkü ve ağıt söylediği bölümler büyük alkış aldı.
Törende ünlü isimler Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem, Cihan Ünal ve Tilbe Saran ile Zeynep Oral ünlü yazarın eserlerinden bölümler okudu. Sahnede yazarın kitaplarının sergilendiği törende ünlü piyanist İdil Biret de Yaşar Kemal'in anısına piyano çaldı.
Törene yazarın eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile aralarında Tarık Akan'ın da bulunduğu çok sayıda televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu, siyasetçiler, yazarlar ve edebiyatçılar katıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelenk gönderdiği salonun girişindeki fuaye alanında açılan anı defterine katılımcılar notlarını yazdı.
Mesajlar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnce Memed'i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim o tarihten bu yana Yaşar Kemal her zaman benim hayatımın önemli bir parçası oldu" dedi.
11. Cumhurbaşkanı Abrdullah Gül ise "Türk edebiyatının büyük ismi, ustası, sanatkarı, düşünürü ve fikir adamı Yaşar Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yazar Orhan Pamuk da "Hayatta çok zaman onu örnek aldım. Arkadaşı olmakla övündüm. Yalnızca büyük bir yazar değil Allah'ın özel bir kuluydu" şeklinde konuştu.
Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ, "Yaşar Kemal yalnız Türkiye'nin değil dünyanın adamıydı. Dünya Yaşar Kemal'i kaybetti. Özellikle mazlumlar onu kaybetti. Fakat mazlumlar onu yaşatacak" dedi.
Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, "Hepimizin başı sağ olsun. Çünkü biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Hep kendisi, 'Haberlere önem verdiğiniz kadar, biraz da röportaja yer verin. Röportaj mesleği daha ileri götürür' der dururdu" ifadelerini kullandı.
Sanatçı Orhan Gencebay da "Mağdurun yanındaydı, daima haklının yanındaydı. Doğruyu, iyiyi, güzeli anlatırdı. Çok şey öğretti bize" dedi.AA
Hiç yorum yok
hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.