REKLAM ALANI

KHA HABERLER

ABD Kepenk Kapattı

ABD Kepenk Kapattı

ABD'de hükümetin kapanması nedeniyle, devlet kurumlarının birçoğu işlevsiz hale geldi.

ABD Kepenk Kapattı
 Başkent Washington'da postaneler, hava limanı ve askeri kurumlar hariç, diğer kamu kuruluşlarında "hayati" konularla ilgilenenlerin dışındaki personel işe gelmedi. Bakanlıkların, müzelerin ve ulusal parkların girişlerinde hükümetin kapanması nedeniyle faaliyet gösterilemediğine ilişkin yazı asıldı. 
Kongre'de iki kanadın da genel kurulları konuya çözüm bulmak için hala çalışıyor olsa da komitelerin bugünkü oturumlarının iptal edildiğine yönelik açıklamalar geliyor.

Beyaz Saray'ın internet sitesi açıldığında da bir uyarı yazısı çıkıyor. Uyarıda, "Kongre, hükümeti fonlayacak tasarıyı geçirmekte başarısız olduğundan, bu sitedeki bilgiler güncel olmayabilir ve taleplerinize yanıt veremeyebiliriz" ifadesi yer alıyor.

Bunun yanında diğer birçok bakanlığın internet sitesi de çalışmıyor.

MALİYETİ OLDUKÇA YÜKSEK

Öte yandan, ABD'de, Obama yönetiminin para harcama yetkisini kapsayan bütçe yetkisinin, bugün gece yarısı dolması nedeniyle devlet dairelerinin kapanmasının maliyetinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

ABD'de Kongre'nin üzerinde anlaşmaya varamaması yüzünden, birçok devlet dairesinde işlerin durmasına neden olan ''devletin kapanması'' olayı yüzünden, yaklaşık 800 bin çalışan işe gitmedi. Siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkisi bulunan ''devletin kapanması''yla devlet dairelerinde çalışanlar ücretsiz izine ayrılmış oluyor.

Moody's analisti Brian Kessler'in hesaplamasına göre, bunun Amerikan ekonomisine bir günlük maliyeti 55 milyar dolarlık bir yük çıkarırken, haftalık maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 800 bin federal çalışanın toplamda bir haftada alacağı 1 milyar doların da Amerikan ekonomisi açısından ayrı bir kayıp olduğu ilave ediliyor.

Yapılan rakamsal tahminlerin turizmi kapsamadığı belirtilirken, devlete ait bazı büyük alışveriş merkezleri ve müzelerle de bu maliyetin yükselebileceği kaydediliyor.

SORUNUN KAYNAĞI KONGRE

Kongre, devletin borçlanma davanını yükseltmemesi nedeniyle, devlet dairelerinde çalışanların maaşlarının finansmanı konusunda anlaşma geleneğinde, siyasi hesaplaşmaların hakim çıkması nedeniyle devletin acil ve kritik hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durmasına neden oldu.

Asayiş, silahlı kuvvetler, itfaiye, hava trafik kontrol hizmetleri, meteoroloji, devlet hastaneleri, posta hizmeleri ve hapishaneler dışındaki devlet dairelerinin Kongre’den yetki olmadan para harcamasının yasadışı olduğu ABD'de, sorunun çözümü, devlet dairelerinin harcama yetkilerini düzenleyen yeni bir yasa ya da yasalarının Kongre'nin alt kanatları, Temsilciler Meclisi ve Senato'da onaylamasıyla mümkün olacak.

OBAMA CUMHURİYETÇİLERİ FİDYECİLİKLE SUÇLADI

ABD Başkanı Barack Obama, federal hükümete kepenk kapattıran Cumhuriyetçileri sert dille eleştirdi. Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Obama, Cumhuriyetçiler, daha önce kabul edilen sağlık reformu kanununda değişiklik yapılmasına karşılık ‘fidye istediler’ dedi.

Rose Garden’da basının karşısına çıkan ABD Başkanı, birçok Amerikalının uygun fiyata sağlık hizmetlerinden yararlanmasını engellemek için Cumhuriyetçilerin "haçlı seferi ideolojisi ile" hükümeti kapanma noktasına kadar getirdiklerine işaret etti. Cumhuriyetçileri, "İşlerini yapmak için fidye talep ediyorlar" şeklinde ağır eleştiren Obama, muhalefet partisinin idelojik savaş başlattığını savundu.

Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te danışmanları ile bir araya geldikten sonra açıklamada bulunan Obama, Cumhuriyetçileri hükümeti kapatmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’ya, borçlanma taban limitinin arttırılması karşılığında Obamacare uygulamasının bir yıl ertelenmesini şart koşuyorlardı. Muhalefet ile uzun süren pazarlıkların ardından hükümetin anlaşmaya varamaması üzerine bugün itibariyle kamuda çalışan 800 binden fazla insana ücretsiz izin verildi. Ancak zorunlu olan kamu hizmetlerinde çalışan insanların işlerine devam edeceği belirtildi.

BÜTÇEYİ GEÇİRİN, KAPATMAYI DURDURUN

Başkan Obama, dar gelirli halka sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı tanıyan reform için yürütülen pazarlığa Cumhuriyetçilerin son vermesini isteyerek, "Muhalefetin pervasızca tavrı milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Ben Kongre ile bunun pazarlığını yapmayacağım" şeklinde sert açıklamalarda bulundu. Kongre'ye seslenen Obama, "Geçirin bütçeyi ve bitirin bu kepenk kapamayı." dedi.

Obamacare refom paketinin bir kısmı bugün yürürlüğe girdi. İnternetten sağlanan hizmete ilk gün yoğun talep olunca sistemin hata verdiği belirtildi. Obama konuşmasında hatanın bir an önce giderilmesini istedi. ABD Başkanı, Obamacare hizmetinden istifade etmek isteyen bir milyondan fazla insanın healthcare.gov adresli siteyi ziyaret ettiğini bildirdi. Başkan, halkın yoğun taleplerine cevap verebilmek için önümüzdeki birkaç saat içinde arızanın giderileceğini söyledi.

18 YIL SONRA BİR İLK

Ödeme konusundaki belirsizliğin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından, devletin kepenk indirme kararının sıradan halk üzerinde çok olumsuz etkilerinin olacağı uyarısında bulundu. ABD’de hükümet en son 15 Aralık 1995’te kepenk indirmek zorunda kalmıştı.

ASIL TEHLİKE 17 EKİM'DE

ABD, 17 Ekim günü borçlanmada üst sınırı görecek. Eğer uzlaşma sağlanamazsa ilk defa borçlarını ödeyemez hale gelecek ABD’de bütçe tartışmalarına yönelik siyasi hesaplaşmalar devam ederken ufukta bilindik bir sorun daha belirdi. 17 Ekim’de ABD borçlanma üst sınırına ulaşmış olacak. Mayıs ayında yapay olarak yükseltilerek ekim ayına kadar uzatılan borçlanma üst sınırının bir sonraki sarsıntının temelinde olacağını belirtiyor.

Üst sınır konusunda da uzlaşmanın sağlanamaması halinde ise ABD tarihinde ilk defa borçlarını ödeyemez hale gelecek. Halen 16.7 trilyon dolar seviyesinde bulunan borçlanma üst sınırının 1.1 trilyon dolarlık artışla 17.8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Böylece mayıs ayında yapılan 300 milyar dolarlık ekle birlikte borçlanma üst sınırı 1.4 trilyon dolar seviyesinde artmış olacak.

ABD ÇALIŞANLARI MAAŞ ALAMIYOR

Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katılan Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketinin ekonomide de Türkiye'nin önüne yeni bir ufuk açacağını söyledi. Erdoğan, “Zira demokrasi, ekonomi ile at başıdır. Biri ileri, diğeri geri olmaz. O zaman Türkiye'yi çökertirsiniz. Türkiye'de demokrasi güç kazandıkça ekonomi güç kazanıyor. Açıkladığımız paket de Türkiye ekonominin daha da büyümesine imkân teşkil edecek” diye konuştu.

ABD'deki ekonomik krize dikkat çeken Erdoğan, “Amerika'da Kongre kepenkleri adeta indirdi. Amerika'nın çalışanlarımaaş alamayacak noktadadır. Biz 11 yıl içerisinde bizden önceki dönemlerde olduğu gibimemuruna, işçisine maaşını ödeyemeyen bir iktidar olmadık. 13.5 katrilyon işçidenmemurdan kestiler, 3.5 katrilyon konut edindirme adı altında para topladılar; arşivlerden raflardan indirdik” dedi.

‘MAAŞI KESİLECEKLERİN SAYISI 1 MİLYONU BULUR’

ABD’li kamu çalışanlarının sendikası AFGE’den yapılan açıklamada kamuda gündeme gelen ödeme kesintilerinden toplam 1 milyon çalışanın etkilenebileceği belirtildi. Kuruma göre maaş alamayacak çalışanların dağılımı şöyle: Ticaret Bakanlığı 46 bin 420 çalışanının 40 bin 234’ünü ücretsiz izne çıkaracak.

Eğitim Bakanlığı 4 bin 225 çalışanının 3 bin 983’üne iş bıraktıracak. Ülke Güvenliği Bakanlığı’nın 231 bin çalışanı işlerine devam edecek. Ulusal parklar kapsamında faaliyet gösteren 401 birimin tüm çalışanları görevi bırakacak. Çevre Bakanlığı’na bağlı 16 bin 205 çalışan ücretsiz izne ayrılacak.

NASA toplam çalışanlarının yüzde 98’ini (15 bin 400) izne gönderecek. Sağlık Bakanlığı araştırma yapan personeline ödeme yapmayacak. Maliye Bakanlığı’nın vergi toplama departmanından 90 bin çalışan izne çıkacak. Adalet Bakanlığı’ndan 18 bin çalışan maaş alamayacak
 lider gazete

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.