REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Dönem başkanlığına şimdiden hazırlanıyoruz

Dönem başkanlığına şimdiden hazırlanıyoruz

Ali Babacan, "G20'nin dönem başkanlığı için şimdiden hazırlanıyoruz" dedi.

Dönem başkanlığına şimdiden hazırlanıyoruz
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "2015 yılında devralacağımız G20'nin dönem başkanlığı için şimdiden hazırlanıyoruz" dedi. 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'nin başkenti Washington'da Uluslararası Finans Enstitüsü'nün iki gün süren toplantısının "G20 ve Küresel Ekonomik Yönetimin Geleceği" başlıklı oturumunda konuştu.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olduğu dönemde ilk kez 2002 yılında G20'nin bakanlar düzeyindeki toplantısına katıldığını ifade eden Babacan, o tarihten bu yana zaman içerisinde G20'nin evrim geçirdiğini, ilk başta bakanlar ve merkez bankası başkanları düzeyinde toplanan G20'nin, 2008-2009 finansal krizinden sonra, liderler düzeyinde toplanmaya başladığını belirtti.

Bunun nedenini, G7'nin artık küresel ekonominin ağırlığı açısından tek temsil gücü olma ayrıcalığını yitirmesi ve bunun yanında, gelişmekte olan ülkelerin ve yükselen piyasaların geçen yılın sonunda dünya gayrisafi milli hasılasının neredeyse yarısını oluşturduğu gerçeği olarak tanımlayan Babacan, "Bence G20'yi önemli kılan unsur, temsil gücüdür; hem gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, hem de coğrafi bakımından temsil gücü" dedi.

Babacan, bu temsil gücünün G20'ye çok önemli düzeyde siyasi meşruiyet de sağladığını belirterek, temsil tabanı genişledikçe, meşruiyetin de o kadar güçlü hale geldiğini söyledi.

 Babacan, şunları kaydetti:

"G20 olmasa, ona alternatif, onun yerini alacak bir mekanizma yok. G7 var, ama bir yanda G7'nin etkisine, aldığı kararlara bakın, diğer yanda da bunu G20'nin son 5-6 yıl içerisindeki etkisiyle karşılaştırın, Bu dev boyuttaki temsil gücü ve dolayısıyla siyasi meşruiyetin devam ettirilmesinin önemli kalmayı sürdürecek olması çok doğal."

"Dönem başkanlığına şimdiden hazırlanıyoruz"

Türkiye'nin 2015 yılında G20'nin dönem başkanlığını üstleneceğini de hatırlatan Babacan, kendi dönem başkanlıklarına yönelik şimdiden hazırlıklara başladıklarını belirtti. G20'deki ana akım konularla ilgilenmeye devam edeceklerini dile getirden Babacan, bunun yanında G20'nin dışa açılım faaliyetlerine, en az gelişmiş ülkeler açısından da nasıl daha yararlı hale gelebileceği, insani ya da çevresel konular olsun, G20'nin küresel konularda nasıl daha güçlü duruş sergileyebileceği gibi konulara da odaklanacaklarını anlattı.  

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.