REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Jandarma İçişleri Bakanlığı'na Bağlanıyor

Jandarma İçişleri Bakanlığı'na Bağlanıyor

İçişleri Bakanı Muammer Güler, jandarmanın kıyafetlerinin değişeceğini açıkladı.


Jandarma İçişleri Bakanlığı'na Bağlanıyor
Meclis resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı, jandarmanın sicil, terfi ve atama konularında İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. 
Bakan Güler, jandarmanın kıyafetlerinin değiştirilmesi için de hazırlık yaptıklarını açıkladı. İçişleri Bakanı kıyafetin şekli ve rengini ise ilgililere anket yöntemiyle soracaklarını ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın da değişikliğe sıcak baktığını belirten Güler, jandarmanın kırsal alanda kullanılmasından ise vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Alımı yapılacak 10 bin koruma memurunun durumuyla ilgili de bilgi veren Güler, "silah taşıyamayacak, biber gazı sıkamayacak ancak jop kullanabilicek. En az lise mezunu olması gerekecek ve 6 aylık bir eğitimden geçecek" dedi.

Güler, koruma memurlarıyla birlikte polislerin stadlarda görevlendirilmesini de içeren tasarıyı bu ay içinde Meclis'e sunacaklarını da söyledi.

"KÜRDİSTAN DİYE BİR BÖLGE YOK"

Güler, bir gazetecinin, "Irak'ta da yok ama Irak Kürdistan'ı deniliyor" sözleri üzerine, "Irak'ın şu andaki yapısı Türkiye gibi mi? Irak'ta bölgesel bir yönetim var. Türkiye'de var mı?" dedi.

"Spor müsabakalarında polisin yeniden görev alması" ile ilgili bir soru üzerine Güler, şöyle konuştu:

"UEFA'nın ve FIFA'nın, nerelerde özel güvenliğin bulunacağına dair ilke kararları var. Bu zaten uygulamada vardı, biz bu uygulamayı yaygınlaştırmıştık. Genel olarak ağırlıklı şekilde stad içlerinde özel güvenliği kullanıyorduk, resmi polisleri az sayıda kullanıyorduk. Ama görüldü ki maalesef özel güvenlik, 6222 sayılı kanunda öngörülen ihlalleri önlemede yetersiz kaldı. O nedenle biz özellikle derbi maçlarında, riskli maçlarda polisi daha güçlü şekilde stad içlerinde ve dışında kullanacağız.

Emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde koruma memurluğu adı altında yeni bir görev ihdas ediyoruz. Onun kanununu getireceğiz. Polis olmayacak; kişi, tesis, bina, spor alanları ve üniversitelerde görev alabilecek. En az lise mezunu, belli beden ve fizik şartlarını taşıyacak, silah taşımayacak, jop taşıyacak. Biber gazı kullanmayacak. 6 yılı başarıyla geçirenler polis olabilecek. Bina, tesis ve kişi korumasında 30 bine yakın polisimiz var. Biz artık polis koruma görevi yapmasın istiyoruz, polis kendi görevini yapsın, hatta karakolun kapısını bile polis beklemesin. Bu kanunu çıkarırsak, yaklaşık 30 bin polisten tasarruf etmiş olacağız. İlk planda 10 bin kişi alacağız." 

Bakan Güler, polis maaşlarında iyileştirme, ek göstergelerinin artırılması, tazminatlarının yükseltilmesi, fazla mesailerinin ödenmesi ile ilgili hep çalıştıklarını söyledi.

Bir soru üzerine Güler, jandarmanın belediye sınırları dışında, kırsalda görevli bir güvenlik kuruluşu olduğunu söyledi. Jandarmanın sicil, terfi, atama, disiplin gibi konularında İçişleri Bakanlığı ve mülki idare amirlerinin yetkilerini artıran bir düzenleme yapmak istediklerini kaydeden Güler, bunun demokrasi paketinde olmasına gerek olmadığını bildirdi. 

Jandarmanın kıyafetinin değişmesi ile ilgili bir çalışma yaptırdığını kaydeden Güler, rengini daha sonra ilgililerin görüşünü alarak belirleyeceklerini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın da bu konuya sıcak baktığını dile getiren Güler, "Bu işi modacılara, bilenlere danışacağız" dedi. Güler, "Biz jandarmadan asla kırsalda görevli güvenlik gücü olarak vazgeçmeyeceğiz. Jandarma çok güçlü ve köklü bir kurumdur. 200 bine yakın jandarmanın 65 bine yakını rütbelidir" diye konuştu.

SURİYE'NİN KİMYASAL SİLAHLARI

"Rusya'da imha edilecek Suriye kimyasal silahlarının, Türkiye üzerinden gönderilmesinde Türkiye'nin tavrı ne olur?" sorusu üzerine Güler, "Önce Suriye kimyasal silahlarla ilgili komisyona bir girsin. BM'nin kararı bir çıksın. Kimyasal silahların nasıl tespit edileceği, kime bildirileceğinin bir süresi var. Bütün bunlar gerçekleşecek. İmhasını kimin yapacağını, nereden geçeceğini bilemem. Ama önce imha edilmesi hepsinden önemli" dedi.

TARAFTAR OPERASYONLARI

İçişleri Bakanı Güler, "Yeni bir taraftar operasyonu olup olmadığının" sorulması üzerine, "Derbi ile ilgili iki ayrı operasyon oldu. Toplamda 120 kişi alındı. 109 kişi ile ilgili birer yıl müsabakalardan men cezası verildi. Sahaya giren 502 kişi tespit edildi, kimlik tespitleri devam ediyor, tespit edildikçe gözaltına alınacak. Geçen cuma başlayan operasyonda ise 89 kişi gözaltına alındı ve 3 kişi tutuklandı. Bu organize suç faaliyetleri ile ilgili yapılan operasyondu. Yöneticileri tehdit, kendilerine bilet satılması konusunda baskı, maçlarda olay çıkarma, yaralama, hatta bazı öldürme olaylarında azmettirme suçlarını işledikleri tespit edilen kişilerle alakalı olarak, geçen eylül ayından itibaren başlatılan bir operasyondu" dedi.

"Bu kulüp yöneticilerine doğru yürüyecek bir operasyon mu?" sorusuna, Güler, "Yetkili savcılar bazı yöneticileri çağırarak ifadelerine başvuracaklarını biliyoruz ama henüz böyle bir talep gelmedi. Bu kadar çarpık ilişkiler varsa, bu kadar bozuk yapı ortaya çıkmışsa burada bazı yöneticilerin veya dışarıdan bazı güç odaklarının bunun dışında olmaması mümkün değil. Birilerinin kışkırtmasıyla, yönlendirmesiyle, menfaat temin etmesiyle bunlara yol vermesiyle olacak şeylerdir. Biz temiz futbol için bütün spor müsabakalarında artık normalleşme adına, gerekli bütün özeni göstereceğiz" yanıtını verdi.

Güler, "Operasyonda 1453 var mı?" sorusu üzerine, Güler, "Orada değişik alt gruplar var ama ben isimlerle ilgili bir şey söyleyemem" dedi. 

GÜLSUYU'NDAKİ OLAYLAR

"İstanbul'da Gülsuyu'ndaki olayların" sorulması üzerine ise Güler, "Orada son iki aydan beri iki grup arasında çeşitli olaylar meydana geliyor. Bugün de cenazeyi değişik yerlere götürüp... olayların çıkması ihtimaline karşı polisimiz gerekli tedbirleri aldı. Orada failler yakalandı, 20 kişi gözaltında. Orada adi suçlara karışan uyuşturucu şebekesi var, yaralama, tehdit, kahve kurşunlama gibi olaylara karışan bir grup var. Başka bir yerde de bir örgütün faaliyetleri var. İki örgüt birbirine giriyor, aralarında pay edemediklerini polisin üzerinden farklı şekilde yansıtmaya çalışıyor" diye konuştu.

Bugün yapılan en büyük uyuşturucu operasyonunda 84 milyon TL'lik 19 ton toz, 4 ton kubar esrar yakalandığını belirten Güler, bunun bir defada yakalanan en büyük esrar olduğunu söyledi. Güler, son bir yılda yapılan operasyonlarda piyasa değeri 3 milyar TL olan uyuşturucu yakalandığını belirtti.

Muammer Güler, yeni bir valiler kararnamesi olmadığını da sözlerine ekledi.
lidergazete

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.