REKLAM ALANI

KHA HABERLER

IŞİD’in serbest bıraktığı rehinelerle ilgili kim ne dedi?

IŞİD’in serbest bıraktığı rehinelerle ilgili kim ne dedi?

IŞİD’in serbest bıraktığı rehinelerle ilgili kim ne dedi?

IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 kişi 101 gün sonra bu sabah serbest bırakıldı. Serbest bırakılan rehineler Ankara’ya götürüldü.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin alınan 49 Türkiye vatandaşı 101 gün sonra bu sabah serbest bırakıldı.
Başbakan Davutoğlu ve serbest bırakılan 49 kişi daha sonra özel uçak ‘Tur’ ile Ankara’ya gitti. Ankara’ya gelenleri aileleri karşıladı.
Davutoğlu: Şimdi bayram zamanı
Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, sabah erken saatlerde yaptığı ilk açıklamada “Bu gece sabaha karşı vatandaşlarımızı aldık ve ülkemize getirdik. Sabaha karşı saat yarım sularında temaslarımız yoğunlaştı ve sabah 05.00’de de ülkemize geldiler. Gece boyu yakından takip ettik gelişmeleri, biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Bu mutlu olay hepimizi güzel bir sabaha hazırladı” dedi.
Davutoğlu, havaalanında yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:
“Şimdi bayram zamanı. Her şeyden önce değerli Başkonsolosumuza ve bütün ekibine teşekkür ediyorum. Öztürk kardeşim, aynı zamanda diplomasi anlamında meslektaşım, ve ekibi, vakur ve metin bir şekilde beklediler. Baş eğmediler, dimdik durdular. Neyi temsil ettiklerinin bilinciyle hep devletlerine ve her an arkalarında olan milletlerine güvendiler. Bugün aramızdalar.
“Ailelerimizi provoke etmek için çok çalışan oldu, yüreğimize taş bastık. ‘Bunlar seçim malzemesi olarak kullanılacak, bunlar cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasındaki bazı süreçler için değerlendirilecek’ dediler, yüreğimize taş bastık.
“Bu devleti idare eden Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yetkilileri kendi vatandaşının bir tek telini bile, bir tek saç telini bile dünyaya ve aleme değişmez. Onların bir tek saç teline zarar gelmesindense bütün makamları terk ederiz, bütün mevkilerden fedakarlık ederiz. Canımızdan dahi fedakarlık ederiz ki tek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kılı bile incinmesin.
“Bu aziz millet, acıyı da kederi de mutluluğu da paylaşmayı bilir, acı ve keder üzerinden siyasi operasyon yapmaya kalkanların da maskelerini indirir. Bugün maskeler inmiştir.
“O provokasyon yapanlara da sesleniyorum; muhalefet yapmak adına her gün bu kardeşlerimizin canını tehlikeye atmak pahasına bizleri bazı açıklamalar yapmaya zorlamaya çalışanları da biliyorum. Onlara da seslenmek istiyorum; gelin bari bugün bu sevinci paylaşın, artık spekülasyonları bırakın. Bir kere de bu millet ne hissediyorsa onu hissedin, bu milletle üzülün, bu milletle ağlayın, bu milletle sevinin.”
Erdoğan: Başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır
“Irak’ta bir süredir alıkonulan Musul Başkonsolosumuz, ailesi ve Başkonsolosluğumuzda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yapılan başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır.
“Milli İstihbarat Teşkilatımız, alıkonulma hadisesinin başlamasından bugüne kadar meseleyi çok hassas şekilde sabırla, özveriyle takip etmiş, nihayetinde başarılı bir kurtarma operasyonu yapmıştır.
“Önceden planlanmış, tüm detayları hesap edilmiş, tam bir gizlilik içinde bugün gece boyu devam ederek, sabaha karşı başarıyla tamamlanan bu operasyondan dolayı, Sayın Başbakan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.
“Operasyonun son derece başarılı biçimde yürütülmüş, vatandaşlarımızın Türkiye’ye intikal ettirilmiş olması, Büyük Türkiye’nin ulaştığı seviyeleri göstermesi bakımından da son derece önemlidir ve değerlidir.”
Arınç: Bir operasyon yok, MİT’in çalışması
“Önemli başarı. Çok şükür bu sonuca ulaştık. Onlara zarar gelmemesi için çalışıyorduk. Tüm yerel imkanlar ve istihbarat kullanılarak bunu gerçekleştirdik. İstihbaratı ön plana çıkardık. Peşmerge ve diğer isimleri vermek istemiyorum. 3 aylık süreci sabırla götürdük.
“Tüm aşamaları takip ettik. Bazen sabrımızın taştığı zamanlar oldu. MİT’e madalya takılması lazım. Çok zor bir operasyonu zor şartlarda gerçekleştirdi. Bu tür şartlar altında kavuşmayı bekliyorduk. Sabırlı olmamız gerekiyordu. MİT’in yerel kaynaklarla yaptığı istihbarat çalışmaları ile bu sonuca ulaşıldı. Bir operasyon yok. MİT’in çalışması ile bu sonuca ulaştık.”
Çavuşoğlu: En son verilen tarih 20 Eylül’dü
“Sabırla ve titiz yürütülen bir süreç oldu. Vatandaşlarımızın kurtarılabilmesi için her türlü seçenek değerlendirildi. IŞİD’in elindeki vatandaşların vakur duruşu örnek vericiydi. Vatandaşlarımıza ve medyaya genel itibariyle bu konuda hassas davrandıkları için teşekkür ediyoruz.
“Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bizzat yakından takibi ve MİT’in yaptığı titiz çalışmaların neticesi sonucunda 49 vatandaşımız serbest bırakıldı. Vatandaşlarımızın serbest kalmasının ardından başkonsolosumuzu aradık geçmiş olsun dedik. Onun aracılığıyla ülkemize gelen tüm kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.
“Rehineler Suriye üzerinden getirildi. Şimdi bu 49 rehineden 3 tanesi bölgedeki yerel çalışan elemanlardı ve o 3 kişi zaten serbest bırakılmıştı. IŞİD’in elinde 46 Türk vatandaşı rehin tutuluyordu ve onlarda bugün Türkiye’ye getirildi.
“Bizim bölgeye yönelik politikalarımızı bugün New York’ta da paylaştık. Irak ve Suriye’de neler olması gerektiğine ilişkin olarak düşüncelerimizi paylaştık. Bizim için şu anda Türk vatandaşların kurtarılması önemli olan. Önümüzdeki günlerde IŞİD’le ilgili politikalarımızın nasıl seyredeceğini hep birlikte göreceğiz.”
“En son verilen tarih 20 Eylül’dü. Dolayısıyla verilen bu tarihte de gereken yapıldı.”
Serbest kalan Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz
”Dün doğum günümdü. Türkiye’de kutlamak istiyordum. Esaret bitti, isteğim gerçekleşecek. Çifte bayram yaşıyorum. Yola çıktıktan sonra ‘geldik’ demek için Sayın Başbakan’ı aradım. Sayın Başbakan açar açmaz ‘Hoşgeldin Özgür’ dedi.
Başkonsolos ”Kötü muamele gördünüz mü?” sorusuna ”Şunu söyleyebilirim hepimizin sağlığı iyi, çok sevinçliyiz” yanıtını verdi.
“Rehinelerimizin kayıpsız ve sağlıklı kurtarılmış olmalarından büyük bir mutluluk duydum.
“Vatanımızın özgür topraklarına, ailelerine, yakınlarına ve özgürlüklerine kavuşan vatandaşlarımıza geçmiş olsun, aileleriyle milletimize de gözünüz aydın diyor, kurtarma operasyonunun düşünülmesi, planlanması, uygulanması ve tam istediğimiz gibi sonuçlandırılmasında payı, katkısı, emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”
Gül: Gayet örtülü yapıldı bu faaliyetle
“Bu zor süreçte aileler çok büyük metanet gösterdiler. Başkonsolos’un eşiyle devamlı konuştum. Dışişleri Bakanlığımız aileleri hiç yanlız bırakmadı. Sürecin hassasiyeti dikkate alınarak, gayet örtülü yapıldı bu faaliyetler. Bunlar açık anlatılsa oradaki rehineler için zorluk olacak, ama anlatılmasa da takip edenler vatandaşlarımız acaba ne yapıyorlar sorularını cevaplandırmamış olmamak. Bu iki çelişki içinde kalındı. Ve sonunda bugün Sayın Cumhurbaşkanı’nın Başbakan’ın yaptığı açıklamalarla ortaya çıktı ve neticede hepimizi gerçekten büyük bir sevincin içerisine sokan, bugünkü gelişmeyle karşı karşıya kaldık.
“Herkesi kutluyorum, özgürlüklerine kavuşan bütün görevlilerimize geçmiş olsun diyorum. Bundan sonra hep dikkatli olmamız gerekiyor, bizim elimizde olmayan sebepten dolayı birçok sebeple karşı karşıyayız.”
Tayyar: CIA’in hamlesi
AK Parti Antep Milletvekili Şamil Tayyar, konsolosluk çalışanlarının Türkiye’ye getirilmesine dair Twitter hesabından mesajlar paylaştı.
* Türkiye ‘ye getirilen diplomatlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, hepimizin gözü aydın ”
* IŞİD operasyonuna Türkiye’nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CİA’nın bir hamlesidir”
* Türkiye ile IŞİD arasında irtibat kuran geri zekalılar herhalde yeni oyunu farketmiştir.”
* IŞİD tuzağına sazan gibi atlamayıp ABD ‘yi köşeye sıkıştıran ve diplomatları kurtaran hükümetimiz ve MİT’i kutluyorum”
Anadolu Ajansı: Yerli bir operasyon
Anadolu Ajansı (AA) haberi, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı’nca tamamen “yerli bir operasyon” olarak yürütüldüğünü geçti.
Haberde, “Musul’da rehin alınanlar, ilk günden beri Musul’da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi. Musul’da rehin alınanlar, bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına geldi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı” denildi.
Musul’daki rehineler için herhangi bir fidye ödenmediği, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmediği belirtilen haberde, “MİT, Musul’daki rehin alınma olayının ardından İŞID’in bölgede daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını analiz ederek, bir strateji geliştirdi ve bu çerçevede sonuca ulaştı” bilgisini paylaştı.

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.