REKLAM ALANI

KHA HABERLER

KURTULUŞ GÜNÜ TÜRK YILDIZLARIYLA DA KUTLANIYOR



Düşman işgaline karşı ilk ve son kurşunun atıldığı İzmir, Kurtuluş'un 92. Yıldönümü'nde tek yürek zafer coşkusu yaşayacak

İzmir'in işgalden kurtuluşunun 92. yıldönümü, bu yıl yine büyük bir coşkuya ev sahipliği yapacak. Havada, karada, denizde, İzmir'in her köşesinde kurtuluş heyecanını yansıtan etkinlikler düzenlenecek. Süvarilerin kente girişi temsili olarak canlandırılacak, Türk Bayrağı Hükümet Konağı'nda göndere çekilecek, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulacak. İzmirliler Zafer Yürüyüşü ile bu heyecana ortak olacak. Gökyüzünde ise Türk Yıldızları gösterileriyle nefes kesecek. 

Zafer yürüyüşü

İlk kez 9 Eylül 1923 tarihinde İzmir'in kurtuluşundan bir yıl sonra gerçekleştirilen ve 1969 yılına dek aralıksız süren "Zafer Yürüyüşü" geleneği bu yıl da devam edecek. Türk Ordusu'nun 9 Eylül 1922 günü İzmir'e girerken kullandığı güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüş; 9 Eylül sabahı saat 09.00'da Basmane Polis Merkezi önünden başlayacak. Kortej, Anafartalar Caddesi'ni izleyerek Çankaya Katlı Otoparkı, İkiçeşmelik yokuşu, Atlas Oteli önünden Cumhuriyet Meydanı'na ulaşacak. 

Temsili kurtuluş
Meydandaki çelenk sunumunun ardından saat 10.30'da Valilik binası önünde İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu temsili olarak canlandırılacak. Ardından kente giren temsili süvari birlikleri Türk Bayrağı'nı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekecek. Saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenler başlayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yapacağı konuşmanın ardından "Kent Orkestrası" dinletisi, halkoyunları, şiir, müzik dinletileri ve zeybek gösterileri gerçekleşecek. 

Gökyüzünde gösteri
Kutlamalar çerçevesinde 9 Eylül saat 18.00'da Gündoğdu Meydanı üzerinde Türk Yıldızları'nın gösterisi yapılacak. Fener Alayı yürüyüşü saat 20.30'da Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na kadar gerçekleştirilecek, Devlet Opera ve Balesi, Koro, Solo ve Orkestrası ile Selda Bağcan konser verecek. Kurtuluş kutlamaları, havai fişek ve ışık gösterileri ile renklenecek. 10 Eylül günü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "9 Eylül Resepsiyonu" gerçekleştirilecek.

AK Parti Kadın Kolları  fener alayında
AK Parti sadece resmi protokol törenlerine katılmakla kalmayıp, İl yönetimi, ilçe teşkilatları, kadınlar ve gençler sahaya inecek. Partililer Kemeraltı Çarşısı'nda esnafa ve vatandaşlara çiçek dağıtacak. "Biz cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Tek yumruk olmalıyız" diyen AK Parti İl Başkanı Delican, "9 Eylül'de hep beraber bu coşkuyu yaşamak için alanlarda olacağız. İzmirlilerle 9 Eylül'de kucaklaşmak istiyoruz. Beraberlik bizim için çok önemli ülke menfaatleri için bir arada olmalıyız. Siyasi olarak farklı düşünebiliriz ancak 9 Eylül sadece İzmir'in de değil, Türkiye'nin kurtuluş günüdür, hep beraber kutlanması gerekir" dedi.

Delican: Çok önemli milat
Ak Parti  İzmir'in kurtuluş yıldönümü nerdeniyle bir mesaj yayınladı.  mesajının girişinde "Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Dumlupınar'da ve Sakarya'da elde edilen büyük zaferler sonrasında, İzmir'i kurtarmak üzere kahraman ordularımıza verdiği 'Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!' komutu, adeta milli hafızamıza kazınmıştır" ifadelerine yer verdi. İzmir'in kurtuluşunun bu büyük millet için çok önemli bir milat olduğuna da değinilen, "İzmir'in düşman işgalinden kurtarıldığı 9 Eylül 1922 günü, bağımsızlık yolunda atılmış büyük bir adım olduğu kadar, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden sürecin de habercisi olmuştur. İzmir, şehit gazeteci Hasan Tahsin'in düşmana ilk kurşunu sıkmasıyla milli mücadelenin başladığı yerdir. Yine İzmir, 9 Eylül 1922'de Yüzbaşı Şerafettin'in Konak Meydanı'ndaki hükümet konağına Türk Bayrağı'nı çekmesiyle milletimizin vatanımızın bağımsızlığı için başlattığı ve tarihin akışını değiştirdiği kurtuluş mücadelesinin sonlandırıldığı yerdir... Bu düşüncelerle, güzel İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümünü kutluyor, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" dedi.

Engin: 9 Eylül çifte bayram
CHP  İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. ve CHP'nin kuruluşunun 91. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "O gün İzmir'e verilen bu büyük paye, İzmir'in ve İzmirlinin bugüne kadar gelen karakteri olmuştur", mesajda şu görüşlere yer verdildi: "En doğusundan, en batısına kadar bir milletin uyanışının ve başkaldırışının başarıya ulaştığı, verilen şehitlerin ruhlarının şad olduğu yer olmuştur İzmir. Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerinin, son düşman kovuluncaya kadar verdikleri emsalsiz savaşın ve büyük zaferin taçlandırıldığı yerdir burası. Türk İstiklal Harbi'nin İzmir'de zaferle sonlandırılmasıyla, Türk milleti bir kez daha göstermiştir ki, Türk insanı bağımsızlığına ve toprağına el uzatan kim olursa olsun, birlik içinde mücadele etmeyi, kenetlenmeyi ve vatanında gözü olanları derdest edip, geldikleri gibi göndermeyi çok iyi bilir. Tüm bu duygu ve düşüncelerimle, bu anlı şanlı destanın son durağı olan İzmir'imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. ve mensubu olmaktan onur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşunun 91. yıldönümlerini kutluyor, bu uğurda kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz".

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.