REKLAM ALANI

KHA HABERLER

...NURAL KÜRKCÜ... BEDİR SAVAŞİ


...NURAL KÜRKCÜ... BEDİR SAVAŞİ


Merhaba  değerli  arkadaşlar  gününüz aydın mutluluğunuz daim olsun dua ve dileklerimle  sizleri selamlıyorum.Bugün  size İslam Tarih
i  ‘nin ilk savaşı olan Bedir Savaşın’dan bahsetmek istedim .O savaşta neler yaşanmış ne acılar çekilmiş.ne şehitler verilmiş.ne yiğitler toprağa düşmüş bunları paylaşmak istedim..Bugün Bedir Savaşının Yıldönümü:İslam devletinin Medine ‘de kurulmasından sonra Müslümanlarla müşrikler arasında meydana gelen ilk savaştır.Bu savaşa  yapıldığı kasabanın adı ile anılarak Bedir Gavzesi denilmiştir..Bedir Savaşının çıkma nedeni  Mekkelilerin Medinelilere ekonomik anlamda baskı yapması üzerin  Hz.Muhammed‘ Suriye‘den  Mekke’ye dönen bir Kureyş kervanını ele geçirmek istemesiydi  Cebrail ( a.s ) beklenen izni tebliğ etmiş ve savaşa izin verildiğini bildiren ayatleri indirilmiştir.”Çünkü onlara zulmedilmiştir. Ve Şüphesiz Allah, onlara yardım etmeğe kadirdir. " (el-Hacc, 22/39).
"Ey inananlar, korunma tedbirleri alın; bölük bölük veya hep birlikte savaşa gidin." (en-Nisâ, 4/71).
"(Yeryüzünde) hiçbir kötülük kalmayıncaya ve din tamamen Allah' ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse muhakkak Allah, ne yaptıklarını görmektedir. " (el-Enfâl, 8/39)                                 ” Bu ayet i kerimelerden sonra savaşa izin verilmiştir. Müslüman ordusunun sayısı üçyüzbeş kişi idi. Bunların seksenüçü Muhacirlerden, altmışbiri Evs'den, geri kalanları da Hazrec kabilesinden idiler. Müslümanların yalnız üç atları ve yetmiş develeri vardı. Bineklerine sırayla binmek zorundaydılar. Zefiran denilen yere geldiklerinde, Mekkeli müşriklerin büyük bir ordu ile üzerlerine gelmekte olduklarını öğrendiler. Biraz duraklayıp tereddüt ettiler. 
Rasûlullah (s.a.s.) onlara reylerini sordu. Ensardan Sa'd b. Muaz şöyle demiştir: "Ya Resulullah, biz sana inandık. Allah tarafından getirdiklerinin hak olduğunu tasdik ettik. Hiç birimiz geri kalmayız. Biz düşmana karşı durmaktan çekinmeyiz. Muharebeden geri dönmeyiz diyerek tam bir teslimiyet içinde tabii olmuşlardır.Mekkeli   müşrikler her konuda donanımlılardı. Ordular ibret alınacak bir dağılım sergiliyordu. Tarih hiç bir zaman bu derece anlamlı bir savaşa tanık olmamıştı. Bir tarafta Müminlerin dostu Ebu Bekr (r.a.), diğer tarafta müşrik saflarında yer alan oğlu Abdurrahman; bir tarafta müşrik ordusu komutanı, Utbe b. Rabia, karşısında oğlu Huzeyfe bulunuyordu. Resulullah (s.a.s.) kan dökülmesini istemediğinden Ömer b. el-Hattab'ı elçi olarak müşriklere gönderdi. Onlar savaş konusunda kararlı olduklarından Resulullah'ın bu şerefli elçisinin tekliflerini dinlemediler. Kur'an bir başka ayetiyle müminleri desteklemekte ve Mekkeli müşriklerin cezalandırılmasını talep etmektedir: 17 Ramazan (13 Mart 624) Cuma günü sabahleyin her iki ordu Bedir kuyularına doğru ilerlemiş  ve  İslam ordusu galip gelmiştir..bu galibiyetin kahramanları ondört şehidimiz dir. Muhacirlerden Şehid olanlar: Ubeyde b. Haris, Umeyr b. Ebi Vakkas, Züş şimaleyn b. Abdi Amr, Akıl b. Bükeyr, Mihca’ (Hz. Ömerin azadlısı), Safvan b. Beyza… Ensardan Şehit Olanlar Sad b. Hayseme, Mübeşşir b. Abdül Münzir
 Yezid b. Haris, Umeyr b. Humam, Rafi b. Mualla, - Harise b. Süraka, Avf b. Haris                                                                                                                                                           Muavviz b. Haris  tir.  Rabbim Peygamber efendimiz’in (s.a.v)şefeati  şehitlerimizin himmetleri  üzerinize olsun inşALLAH..selam ve dua ile..


Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.