REKLAM ALANI

KHA HABERLER

Türk donanmasının keskin kılıcı: Hücumbotlar

Kılıç sınıfı 9 hücumbot, son teknolojiye sahip olmaları ve yüksek süratte 512 hedefi aynı anda takip edebilmeleriyle donanmanın keskin kılıcı unvanını taşıyor.
Donanma Komutanlığı bünyesindeki kılıç sınıfı 9 hücumbot, son teknolojiye sahip olmaları ve yüksek süratte 512 hedefi aynı anda takip edebilme özellikleriyle Türk donanmasının denizlerdeki keskin kılıcı unvanını taşıyor.
TCG Mızrak Gemi Komutanı Deniz Kurmay Binbaşı İrfan İskender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 kılıç sınıfı hücumbotun su üstü harbinde kullanıldığını söyledi.
Hücumbotların en büyük özelliklerinin yüksek süratte istenilen hedeflere taarruz gerçekleştirebilmesi olduğunu ifade eden İskender, "40 knot (72 kilometre-hız) süratle 512 hedefi aynı anda takip edebilme imkanına sahibiz" ifadesini kullandı.
İskender, hücumbotların hem uzun menzilli güdümlü mermi hem de topları kullandığını dile getirerek, "Kılıç sınıfı hücumbotlarımız, yüksek süratle harekat alanına intikal edip, istenilen hava ve su üstü resmini taktik bilgi sistemine dahil edebilmektedir" dedi.
"8 hücumbot, Türk tersanelerinde üretildi"
Kılıç sınıfı hücumbotların ilkinin 1998'de Almanya'da inşa edilerek Türk donanmasına katıldığını belirten İskender, buna müteakiben diğer 8 hücumbotun Türk tersanelerinde yapıldığını vurguladı.
İskender, hücumbotların savaş harekat merkezinin yüzde 40 seviyesinde yerli cihazlar barındırdığını ifade ederek, "Bunların içinde komuta kontrol konsolları, elektronik harp konsolu, harpoon güdümlü mermi konsolu, hava ve su üstü radarlarından derlediğimiz resimleri sergilediğimiz konsollar mevcuttur. 2012'de TCG Kalkan ile Ukrayna'da icra edilen Sea Breeze tatbikatına iştirak ettik, son olarak da 2014 Temmuz'da TCG Mızrak Bulgaristan'da yapılan Breeze tatbikatına iştirak ettik. Burada bulunan yabancı kuvvet personeli, bizim gemilerimize özellikle dikkat ediyor. Çünkü çok nadir gördükleri platformlar, bu yüzden özenle bizi takip ediyorlar" diye konuştu.
Türk hücumbotlarının Karadeniz, Ege ve son yıllarda özellikle Doğu Akdeniz'de görev yaptığını dile getiren İskender, şunları kaydetti:
"Su üstü güdümlü mermiler ve toplar olarak aynı silahlara sahibiz. Fırkateynler ve korvetlerimiz artı olarak denizaltı savunma harbi imkanına sahip. Hücumbotlar da bu özellik yok. Çünkü biz herhangi bir torpido hücumuna maruz kaldığımızda yüksek süratimiz sayesinde kendimizi savunabilmekteyiz. Eğer yüksek sürate çıkıp çok sık rota değiştirirseniz, torpidonun atış kontrol problemini çözmesini zorlaştırıyorsunuz. Dolayısıyla torpidoda atış kontrol problemini çözüldüğü için sizi yakalayamıyorlar. Siz de yüksek sürate çıktığınız için tehdidi bertaraf etmiş oluyorsunuz."

Hiç yorum yok

hakaret içeren ve alâkasız yorumlar yayınlanmayacaktır. Hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir.